От х:

Днес в x:

24 °C

Спецпрокуратурата привлече към наказателна отговорност българин за тероризъм в чужбина

  Спецпрокуратурата привлече към наказателна отговорност българин за тероризъм в чужбина. На 1-ви юли на територията на градовете Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура е проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП.

  Извършени са претърсвания на адреси в Бургас, откъдето са иззети веществени доказателства, свързани с разследването. Като
  свидетели са разпитани 20 души, 9 от които пред съдия. Извършени са и 10 разпознавания.

  Към наказателна отговорност е привлечено пълнолетно лице за престъпление по чл. 108а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница.

  С прокурорско постановление на обвинения е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

  Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.

  Установено е, че бащата на лицето и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

  До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България, посочват от прокуратурата.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Гр
   ГРАЖДАНИНА Х
   3 -3
   12:31, 2 юли 2020
   И какъв българин е този според вас?
  • 2
   Pr
   pro
   4 -3
   12:44, 2 юли 2020
   Поредният цирк на депесарската метреса с каскета.
  Последни новини