От х:

Днес в x:

"Джаза" се прегради със стена, в „Неделя“ пушат деца

Деца и пушачи в заведение. Според закона-недопустимо

Двоен стандарт за заведенията, в които е разрешено тютюнопушенето, отбелязват наши читатели. Хасковския бар „Джаза нова“ бе принуден да се прегради наполовина със стъклена стена след като стана първото глобено заведение по новата наредба за тютюнопушене на обществени места. Като контрапункт е популярната сладкарница „Неделя“. Заведението се е самоопределило като за пушачи. Но по закон, в него не трябва да влизат лица под 18 години, тоест деца. Обектива на Haskovo.net обаче засече как сред пушещите чичковци и лели, има и съвсем малки деца. В тясното помещение те се превръщат в пасивни пушачи, за които вредата от тютюневия дим е не по-малка, отколкото за активните пушачи. Според редица лекари, дори и по-голяма, защото активния пушач ползва защитата на филтъра на цигарата. Засега няма информация заведението да е проверявано от никотиновата полиция на РЗИ.

„Неделя“ е заведение с търговска площ под 50 квадрата и може да избере на какъв режим да работи-само за пушачи или само за непушачи. В „Джаза“ нямат този лукс-заведението е много над 50-квадрата. Сега то е разполовено с масивна стъклена стена, с две врати в нея. По-голямата част, която е до стълбите, е за непушачи. Вътрешната част на заведението е отделено да „димящите“. Обратния вариант бил невъзможен, защото иначе непушачите щяло да минават през зоната за пушене. И да се обгазяват.

3 500 лв се е изръсил собственикът на „Джаза нова“ за поставянето на стъклената врата. Отделно са инвестициите за поставяне или подобряване на климатичната инсталация.

Г.Христов

Заведението се е легитимирало като за пушачи
В Джаза нова сервитьорките вече преминават през стени
В частта за непушачи имаше доста хора
Пушачите все пак бяха повече
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини