4 °C

Индианско общество излага туземни бойни оръжия на Битака

Виктория Андонова показва умения в боравене с лък.

Уникални копия на индиански бойни лъкове от началото на 19-ти век предложи за продан общество на индианците в България. Неговия център е в град Трявна, а поводът за гостуването на димитровградския пазар бе организираната изложба на традиционни български занаяти по повод денят на будителя 1-ви ноември. Връзката на древните индиански оръжия с българския занаят е тревненската школа по дърворезба която е една от най-богатите и самобитни в Европа, похвали се Викотрия Андонова. Тя и нейният съпруг изложиха на щанд уникални произведения на тревнинските майстори, но истинската им гордост бяха именно лъковете.

Конния индиански лък, дълъг около метър, е невъзможно да бъде опънат дори от здрав мъж, убеди се репортер на Haskovo.net. Крехката девойка обаче се справи безпроблемно с изпитанието, но пощади самолюбието на събеседника си с обяснението че трябва специална подготовка. Дори и тя обаче не се опита да борави със високия 1.80 английски боен лък. Най страшното метателно оръжие в света до изобретяването на барута става известно по време на битката при Поатие от 1358-ма година от 100 годишната война между Франция и Англия. Прототипи на подобни лъкове има само на шепа места извън Англия и както се оказа едно от тях е трявна. Древни маорски копия, ескимоски стрели и прочие изобретения за убиване през вековете обилно гарнирани с дърворезба предложиха трявненци.

В центъра на Битака любопитния зрител можеше да открие автентично изрисувани икони, ръчно изработени кукли, пана от мозайки, пирография ковано желязо, изделия на майстори сарачи и грънчари. Утре денят на будителя в Димитровград се отбелязва и със кулинарна изложба „От златните ръце на Баба”с характерни ястия от всички области на България.

Днес на битака имаше необичайни стоки

Хороскоп за 16.01.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини