От х:

Днес в x:

Индианско общество излага туземни бойни оръжия на Битака

Виктория Андонова показва умения в боравене с лък.

Уникални копия на индиански бойни лъкове от началото на 19-ти век предложи за продан общество на индианците в България. Неговия център е в град Трявна, а поводът за гостуването на димитровградския пазар бе организираната изложба на традиционни български занаяти по повод денят на будителя 1-ви ноември. Връзката на древните индиански оръжия с българския занаят е тревненската школа по дърворезба която е една от най-богатите и самобитни в Европа, похвали се Викотрия Андонова. Тя и нейният съпруг изложиха на щанд уникални произведения на тревнинските майстори, но истинската им гордост бяха именно лъковете.

Конния индиански лък, дълъг около метър, е невъзможно да бъде опънат дори от здрав мъж, убеди се репортер на Haskovo.net. Крехката девойка обаче се справи безпроблемно с изпитанието, но пощади самолюбието на събеседника си с обяснението че трябва специална подготовка. Дори и тя обаче не се опита да борави със високия 1.80 английски боен лък. Най страшното метателно оръжие в света до изобретяването на барута става известно по време на битката при Поатие от 1358-ма година от 100 годишната война между Франция и Англия. Прототипи на подобни лъкове има само на шепа места извън Англия и както се оказа едно от тях е трявна. Древни маорски копия, ескимоски стрели и прочие изобретения за убиване през вековете обилно гарнирани с дърворезба предложиха трявненци.

В центъра на Битака любопитния зрител можеше да открие автентично изрисувани икони, ръчно изработени кукли, пана от мозайки, пирография ковано желязо, изделия на майстори сарачи и грънчари. Утре денят на будителя в Димитровград се отбелязва и със кулинарна изложба „От златните ръце на Баба”с характерни ястия от всички области на България.

Днес на битака имаше необичайни стоки
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини