32 °C

Орнитолози броят птиците, които зимуват в Хасковско

Шест екипа съставени от орнитолози от Българското дружество за защита на птиците и от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите в Хасково ще се включат в среднозимното преброяване, което започва от днес в цялата страна.

В продължение на три дни над 100 доброволци на БДЗП и експерти от държавни институции ще се включат в мащабната инициатива за преброяване на водолюбивите птици у нас. Преброяването ще продължи до 14 януари.

Все още не са наблюдавани типичните северни видове, които редовно зимуват в нашата страна, като например световно застрашените червеногуши гъски и големите белочели гъски, ледените и тръноопашатите потапници. „Въпреки това обаче се надяваме да срещнем тази зима интересни видове, които пък не сме наблюдавали по това време на годината“, коментира Стойчо Стоев от БДЗП Хасково.

Екипите от доброволци и експерти отново ще обхванат над 2000 влажни зони по Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и всички големи язовири и реки във вътрешността на страната, включително и в Източните Родопи. Среднозимното преброяване тази година се провежда у нас за 42-ри път.

Красимира Славова


3 Коментара

Хороскоп за 16.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини