От х:

Днес в x:

Семерджиев: Епидемията от морбили тръгна от Румъния

Трябва да се знае, че тази епидемия от Морбили тръгна от Румъния, обхвана и други държави. Морбили има и в Унгария, коментира служебният здравен министър Илко Семерджиев от кабинета "Герджиков" в студиото на bTV. В Италия и Великобритания болните от морбили са под хиляда.

В България са регистрирани само 2 случая на възрастни и на едно дете, уточни здравният министър.

Около 92% е степента на имунизираност при нас. Най-сигурната среда срещу заболеваемост е когато над 95% от населението е имунизирано. Задължителният имунизационен календар не е случайност, каза Семерджиев.

Той припомни, че 24 деца са починали през 2009 година, когато имаше епидемия. Важно е децата да бъдат имунизирани, в среда на неимунизирани тази зараза се разпространява по-лесно.

Бедният живот не е причина за болестта, каза Семерджиев. Тази година е осигурена 155 хил. дози ваксини, има и резерв от м.г.

Докладът, който разкрива нередности в дейността на Фонда за лечение на деца, е от 2 декември 2016 година. Фактът, че се обсъжда в края на март 2017 година, показва, че нещо не е много наред в комуникацията. В последния ден на управлението си Петър Москов (здравният министър в кабинета "Борисов-2") е изпратил доклада в прокуратурата, заяви служебният здравен министър.

Смененият директор на Фонда - проф. Владимир Пилософ, не е център на неблагополучията, каза Семерджиев. Той е поставен в среда, където е могъл да взема решенията, които са му позволявали. Проблемът е в нормативния акт, каза Семерджиев и допълни, че е започнала процедура за обсъждане за промени на правилника, хората да не стават заложници как да се вземат решения.

Пръстовият идентификатор дори не изпълни икономическите очаквания на Москов, каза Семерджиев относно спора за задължителното въвеждане на пръстовия идентификатор за прием в болниците. Истината е в отчета на НЗОК. Там се съдържат числата, останалото е говорене в публичното пространство, каза служебният здравен министър в отговор на думите на своя предшественик, който защитава въведения от него пръстов идентификатор.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини