От х:

Днес в x:

Фотоизложба в Музея в Смолян показва уникалната красота на дюните по българското Черноморие

     Гостуваща изложба „Пясъчните дюни и скалните местообитания – част от красивата природа на България“ ще се открие на 9 февруари в РИМ „Стою Шишков“ в Смолян.

    Тя е на Института по биоразнообразие и екосистеми към БАН и в снимки показва разнообразието от дюнни местообитания по Черноморското крайбрежие, както и скалите, и сипеите в предпланинските и планинските територии на България извън екологичната мрежа Натура 2000.

    Дюните са специфичен ландшафтен елемент, със значителна естетическа стойност, но за разлика от плажовете и крайбрежните територии по Черноморието, скалните местообитания не са обект на пряко ползване от хората. Част от тези скални комплекси са природни феномени.

    Идеята на организаторите на изложбата е да насочат вниманието на обществеността към възможностите тези територии да се използват в полза на хората за туризъм, рекреация, опознаване на природни забележителности, както и да представят типичното за целевите екосистеми биологично разнообразие.

    Изложбата е подготвена от екип от учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) в рамките на проект „Картиране и оценка на екосистемните услуги в земи с рядка растителност в България (SPA-EcoServices)” по програма “Биологично разнообразие и екосистеми“ и националния бюджет. Целта на проекта е да се подготви карта на разпространението на местообитанията, принадлежащи към този тип екосистема и чрез набор от индикатори да се направи оценка на състоянието и ползите.

    Тя ще може да се посети в музейните зали до 15.02.2017 г.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини