От х:

Днес в x:

Събираме средства за ремонта на Паскалевата къща с SMS-и

    Регионалният исторически музей в Хасково пусна SMS номер за набиране на средства за облагородяването на пространството около Паскалевата къща.

    Една от най-хубавите сгради на възрожденско Хасково е в много добър вид отвътре, но има нужда от солиден ремонт на фасадата, за което вече има осигурени средства. Огромният и красив двор на дома на Паскалевия род, от който произхожда и първият модерен книгоиздател на Балканите Александър Паскалев, трябва да бъде облагороден, а идеята е къщата да стане културно средище за хасковци.

    Паскал хаджи Райчев e основателят на Паскалевия род, който е един от най-големите в Хасково през Възраждането.

    През 1864 г. Паскал хаджи Райчев дарява 20 000 гроша за построяването на Централно българско училище в града. Той е един от водачите на българите в борбата им срещу гъркоманите и виден търговец, посветен на дарителска дейност.

    Голямата гордост на рода е Александър Паскалев – най-видният български книгоиздател за периода след 1908 г., мисионер и будител.

    Къщата на чорбаджи Паскал в Хасково е строена в някъде в средата на19-ти век. Домът на рода е на два етажа и до днес може да се види великолепното му асиметрично и функционално разпределение.

    За съжаление обаче къщата от близо 8 години е затворена за масови посещения. Влизат само групи, след предварителна заявка.

    А причината за това е необходимостта от ремонт.

    Разкошният Паскалев дом е наводняван два пъти, а последното наводнение през 2012 година е нанесло и сериозни щети. Затова музейното ръководство е врътнало ключа.

    Последва сериозен ремонт на дома отвътре, средствата не достигат за кардинална реконструкция и част от фасадата и двора на къщата все още се нуждаят от обезопасяване и ремонт.

    Експозицията в Паскалевата къща не е от предмети от бита на Паскалевия род, които са достигнали до наши дни в съвсем оскъдна бройка. Въпреки това, интериорът, който представлява сборна колекция от предмети на други хасковски заможни семейства, живели непосредствено след Освобождението, до края на ХІХ век, е твърде любопитно и е голямо удоволствие да се види.

    Експозицията в Паскалевата къща е открита през 1971 г., като за това време тя е първата в България, показваща градски бит.

    Самата къща е културна ценност и представлява интерес заради съчетанието на традиционния бит с модерното влияние на Западна Европа.

    Разхождайки се из етажите, усещането за уют преследва навсякъде, и сякаш се съживяват и емоциите на обитателите през годините.

    Всекидневната, трапезарията и кухнята на къщата са разположени на първия етаж. Те са показателни за ежедневния бит на хасковското семейство. На втория етаж изпъква със своята изискана представителност гостна подредба. В централния салон на втория етаж се помещава и единственият в Хасково полукръгъл кьошк, рядко срещан елемент в българската възрожденска архитектура. Там старейшината на семейството и гостите са се събирали на кафе. Удоволствие за очите са и виенските мебели с характерните декорации по тях-истински шедьоври.

    Много впечатляваща е и дърворезбата на тавана-разрязана диня в кръг от житни класове, символизиращи берекета. Красота и топлина създават и дървените врати, долапи, които са изключително разнообразни със своите геометрични и растителни орнаменти. Алафранги, допълват интериора и му придават изисканост.

    В просторните стаи пък миндерите са достатъчно широки, за да поберат разкоша на роклите, които са носили дамите от Паскалевия род и техните гостенки.

    Със средствата от подхванатата инициатива ще бъдат направени необходимите довършителни ремонтни дейности и тази изключително красива и значима за региона къща-музей ще бъде отново отворена за посещения, разясняват от РИМ-Хасково.

    Планира се провеждане на различни културни събития в двора, сред които „Срещи на бяло сладко“; мероприятия, свързани с честване на някои християнски празници; преобличане и снимки на деца с типични за Възраждането дрехи; „Задругата на майсторите“ - изложба на майсторски произведения; изнасяне на театрални представления сред уникалния вътрешен декор и добре уредения двор.

    Даренията чрез SMS могат да се правят с текст DMS PASKAL на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

    За абонати по договор с цената на 1 sms е 1 лв.

    За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ха
      хасковлия
      2 -4
      10:12, 4 ное 2016
      Това беше "синята къща" на СДС, нали така?! Стопанисваха я като кръчма ако не се лъжа. И ако наистина не ме лъже паметта, доста заможни сега в Хасково седесари си пиеха демонстративно питието на двора на къщата. Къде ли са господата в този момент?! Добри Беливанов ги знае поименно. Знае фирмите, офисите им, къде са. Нека им прозвъни телефоните, със сигурност ще дадат по някой лев за тази изключителна къща.Другото е малко смешничко, гражданите да даряват за ремонт на къща музей с смс-си. Освен това в Хасково има много хора, които с лични пари ще направят ремонт на къщата. Крият се обаче, от данъчни , от себе си дори.
      Въпреки всичко има много начини да се финансира ремонта на къщата. В общината знаят източниците на средства за подобен ремонт. Нека си размърдат мозъците и да направят нещо, за което им плащаме заплати.
      • Не
        НЕИЗВЕСТЕН
        4 -1
        10:37, 4 ное 2016
        Не, това е съвсем друга къща. Намира се в близост до училище "Св. Кл. Охридски" - входът е на пресечка към ул. "Добруджа". Къщата наистина е изключително красива и дава реална представа за бита на прадедите ни. Винаги е била музеен обект. В 70-те години на миналия век беше един от най-любопитните обекти за посещение от наши и доста чужди групи.
        А колкото до ремонта - общината може и да се погрижи за финансирането, но гражданите на този град следва да носят отговорността да опазят културните си ценности независимо или въпреки управленските нагласи и способности на общинарите.
        По-скоро музейните работници трябва да помислят как да организират благотворителни мероприятия, които да им осигурят средства за ремонта. Те също получават заплати, нали? Може и да не са големи /заплатите/, но не са ги отстъпили на млади, ентусиазирани и енергични хора, които за същите заплати да работят по-ефективно.
      • 55
        555
        2 0
        14:14, 4 ное 2016
        Ами именно музеят инициира събирането на средствата в партньорство с банката, доколкото разбирам, след като прочетох оригиналния файл на страницата Райфайзен.
    • 2
      Гр
      Грешка
      3 0
      10:26, 4 ное 2016
      Синята къща викат на Кирковото училище. То беше "окупирано" от СДС. Паскалевата къща е друга.
    • 3
      Да
      Дарител
      4 -5
      11:43, 4 ное 2016
      А плюеха стария кмет че събира дарения, новите и те тръгнаха по тоя път и за какво реваха
    • 4
      Ха
      хасковка
      1 0
      14:14, 4 ное 2016
      Не си никакъв хасковлия (това не ти ли звучи като кърджалия и даалия и по-добре е бъдеш хасковец) щом не правиш разлика между Паскалева къща и Кирково училище, където беше навремето СДС
    • 5
      Г.
      Г.
      3 -1
      14:22, 4 ное 2016
      Кои новите? Общината не е ангажирана пряко с тази кампания. Тук става въпрос за есемеси, а не за друг вид кампании от минало време - от рода първо дари, а после ще получиш разрешително.
    • 6
      Ма
      Манол
      1 0
      18:47, 4 ное 2016
      Преди да критикувате хубаво прочетете нещата. И колко от вас, дето знаят дадоха личен пример като пратиха по един есемес?
    Последни новини