От х:

Днес в x:

Фейсбук групата Dimitrovgrad, Bulgaria празнува днес 8 години

8 години от създаването си празнува днес Фейсбук групата Dimitrovgrad, Bulgaria. Най-голямата виртуална общност, свързана с Димитровград и димитровградчани към момента наброява над 9 400 членове. Как се роди идеята за нея, направи ли димитровградчани по-демократични или не, какво ново предстои - Dimitrovgrad bgvesti потърси администраторския екип на групата:

1. Как възникна идеята за създаването на групата Dimitrovgrad, Bulgaria?

- Фейсбук групата Dimitrovgrad, Bulgaria е създадена преди 8 години на 19.10.2008г. точно в 17:36ч. Първата група, свързана с Димитровград  в социална мрежа, се казваше "I am from Dimitrovgrad" и беше в MySpace почти 10 години. Създадената група бе свързвала основно приятели и съученици на Михаил Нейчев, който е и нейния създател. Разбира се, броят на участниците не е бил повече от 10 души. През това време хората ползваха ICQ, Odigo, форумите и чатовете на Dir.bg и IRC. Форумните сайтове тепърва набираха популярност.

Когато Facebook започна да навлиза в България Михаил Нейчев и неговият дългогодишен приятел и колега Илия Димитров решават да създадат място за димитровградчани и във Facebook. Идеята групата да се казва така е заради сходствата с имената на градовете, намиращи се в Русия и Сърбия. На по-късен етап към администраторския екип се присъединяват Веселин Караджов и Павел Дяков. Има и много хора, приятели и колеги, допринесли много за развитието, благодарение на които групата сигурно нямаше да има облика, който е в момента.

2. За тези 8 години популярността й нарасна много, колко са членовете й сега и на какво се дължи според вас това? Още ли е най-голямата ФБ група у нас?

- Към  момента в групата има над 9400 участника, 4 администратора и близо 260 блокирани потлебители.
Иначе - да. За добро или зло, Dimitrovgrad, Bulgaria е най-голямата Facebook общност, свързана с Димитровград и димитровградчани, която не спира да расте. Предполагам, че хората ни харесват, защото сме малко по-стриктни в спазването на най-елементарните етични правила на общуване. Политиканти, тролове и спамери ги гоним до дупка.

3. Мислите ли, че групата вече е успешно сборно място за проблеми, сигнали, дебати и спорове, новини от града? Какво още й липсва?

- Определено - да. Почти всички димитровградчани, които имат достъп до компютър и имат профили във Facebook са в групата. Всеки чете и следи внимателно. Включително и хора, на които им е трудно да си го признаят. Изключваме изгонените и напуснали по собствено желание членове. Липсват и едни 10 000 човека, че да стане бъркотия и да започнат да ни блокират телефоните от нотификации. Но предвид бъдещите ни планове - не е изключено и това да се случи.

4. В тази връзка "Dimitrovgrad, Bulgaria" направи ли димитровградчани да кажем така по-демократични, след като свободно могат да публикуват каквото ги вълнува?

- Малко по-демократични и технически свързани.

5. Нерядко имате и интересни и абсурдни постове или пък потребители, които по-трудно се контролират. Споделете нещо интересно за тези 8 години?

- В годините сме били свидетели на невероятни случки с различни участници в групата. Например когато въведохме правило да се пише на кирилица и по възможност грамотно, един участник ни обвини, че са ни платили, за да направим това.

Имаше друг пост на потребител от турски произход, за когото правописа очевидно беше досаден предразсъдък. Та, един зимен ден, човечеца взе да обяснява - как ще коли всички български гяури и ще им чете корана, на гроба на майките им след това.
Нормално е това, според нас. Голяма група сме, съвсем в реда на нещата е да има и такива неща.

6. Как стоят нещата с правилата, често се актуализират и се добавят нови, спазват ли се?

- По-голямата част от потребителите ни желаят да има правила и те да се спазват, за да може групата да запази своя си облик. Упреците, свързани с прилагането им основно са отправени от хора, които ги нарушават.

7. Какви са амбициите на администраторския екип, какво да очакват потребителите скоро? Как ще отбележите годишнината на групата?

- Сега работим по няколко интерактивни проекта, свързани с Димитровград и с групата, но ще дадем малко повече информация, когато ги финализираме. Очакванията ни са до края на годината да увеличим участниците в групата до поне 10 000.
За 8-ата годишнината - банкет ще има! Само че, ще бъде на друга дата. Следете постовете в нея със сигурност ще пуснем информация.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    да ти го начу
    0 0
    09:49, 4 дек 2016
    Абе, педе..ст! Даваш пример с този неграмотен фес, а умишлено "забравяш" за бай ганчовската фашистка измет, която коли, беси и изселва турчолята в Туркийе?!
Последни новини