От х:

Днес в x:

„Димчо Дебелянов” за 2016-та година за Ивайло Балабанов

    Поетът Ивайло Балабанов е тазгодишният носител на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов”.

    През 2016 се отбелязват 100 години от гибелта на Димчо Дебелянов и 85 години от пренасяне на тленните му останки в родния му град Копривщица.

    Традиционните „Дебелянови дни“, в рамките на които се провеждат и поетичните вечери, се състояха на 13 и 14 август в едно от най-красивите и духовни кътчета на България – двора на родната къща на Дебелянов. Културният форум тази година събра над 200 почитатели на поезията, творци от различни жанрове.

    Рециталът включваше най-известните стихотворения на Дебелянов в изпълнение на актьора Петър Антонов, песни от Ивайло Диманов и Павлина Стаменова, стихове от Маргарита Петкова, Иван Есенски, хасковската поетеса Ели Видева, Георги Киров, Димитър Христов, Славимир Генчев, Екатерина Ослекова, Анжела Димчева, както и откъси от писма на Димчо. „Да се завърнеш в бащината къща“ звуча в изпълнение на самия кмет на Копривщица – Генчо Герданов.

    Финалът на литературните дни беше сложен именно с обявяването на тазгодишния лауреат. Журито с председател Маргарита Петкова мотивира решението си носител да е именно Ивайло Балабанов, като посочи, че той сред съвременните поети е най-сроден до стилистиката и драматичните, лирични интонации на Дебелянов.

    Тъй като Ивайло Балабанов не можа да присъства на церемонията по награждаването си заради заболяването си, от негово име наградата му получи друга поетеса от хасковски регион Ели Видева.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини