От х:

Днес в x:

Мандри в Хасковско пред фалит заради вноса от Западна Европа

Фермери от Хасковски регион се канят да разпродават стадата си. Крайната стъпка ще започне до месец ако не се нормализира цената за изкупуване на млякото, заканиха са стопани на кравеферми от Харманлийско.

За последните два месеца сумите, които получават за литър мляко от изкупвачите са надолу с 15-20 ст. за големите количества предадена суровина. Миналата година по това време литърът се е плащал на 70 стотинки. Фермерите с малки стопанства от по 2-3 животни, които продават дневно около 40-50 л. мляко получават за литър 40 стотинки.

В същото време тази година млякото е добро заради валежите през лятото и обилната паша, коментираха фермерите.Въпреки това заради рязко занижената изкупна ценя тази година сметките им не излизат.

Производителите твърдят, че в момента месечната им печалба е „изядена“ от фрапиращата разлика в изкупуването в сравнение с преди няколко месеца. Много от стопаните от региона засега удържат положението само заради факта, че имат доходи от другаде, с които да покриват поне заплатите на работниците във фермите си. Устояват и защото вече са подсигурили храната за зимата на животните- сламата и фуража.

Според едно от обясненията  спада в изкупните цени е подкладен от мълвата, която се носи упорито, че „Данон „ излиза от България. Ако това се случи на родния пазар ще остане свободно огромно количество мляко, собствениците на мандри използват този момент като оправдание за презастраховане и свалят цените.

Друго от обвиненията на стопаните е, че в регионите, където има малко мандри и няма конкуренция, се създават картели.

Една от причините за срива на изкупната цена е пренасищането на европейския пазар, е оправданието пък на местните собственици на пунктове за изкупуване и преработване на мляко.

Цените в момента в повечето държави от ЕС за изкупуване на мляко са от порядъка на 30-35 евроцента. Има сведения и, че някои от фермерите от западна Европа дават суровината и под тези суми, коментираха от мандра в харманлийско.

И ако ниските изкупни цени за българските фермери са пагубни, то колегите им западняци макар да търпят съществени загуби, са по-спокойни заради подсигуряването с достатъчно високи субсидии, а в някои страни и с допълнително държавно подпомагане, които облекчават в голяма степен положението  им.

Заради това и в България се внася немски кашкавал за 8 лв килото-цена, която бг. производителите не могат да си позволят засега. Затова и от мандрите се опасяват, че много от по-малките в бранша вървят към фалити, ако не се презастраховат, което и правят със свалянето на изкупната цена. Те са убедени, че пазарната логика  ще доведе и до сваляне на цените на млечните продукти за крайния потребител.

Ако за производителите на кисело и прясно мляко сътресението няма да е фатално като бързооборотни продукти, то за специализираните само в производството на кашкавала и сирене бази, ще има крах. Ще са принудени да продават продуктите си на цени под себестойността им, заради технологичното време, което се изисква за производство и купеното на по-високи цени мляко предивреме.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини