От х:

Днес в x:

Хасковският административен съд се подравни по европейския

Теодора Точкова/в средата/ и ръководителят на проекта Кирил Арнаудов резюмират резултатите от проекта

Хасковският административен съд обучи своите служители в тънкостите на европейското право, похвали се председателката на ХАС Теодора Точкова при днешната финална пресконференция на проект „Компетентни съдии“ финансиран по програма Административен капацитет на ЕС. Два от 4-те обучителни семинара по проекта били посветени на тълкуване на норми от европейското право и казуси решавани от европейските съдилища. По правилата на ЕС, европейското законодателство има предимство пред националното, а местните съдии явно имат нужда от обучение.

Проектът „Компетентни съдии“ се осъществява със 143 хиляди, предимно европейски левове, дофинансирани от националния бюджет. Сред обучените са и административни съдии от Пазарджик и Смолян, които също са се включили в проекта. Магистратите са обучавани още и в Закона за административните нарушения и наказания/ЗАНН/ както и в Закона за земеделските земи, по които административните съдилища действат като касационна инстанция. Персоналът без тога пък е бил обучаван на компютърна компетентност, както и на работа с чужди граждани, включително бежанци. Тази работа нараснала напоследък във връзка с огромния приток на имигранти от Близкия изток и Афлика. Персоналът бил съветван да обяснява повече, защото ако се предполага, че българите знаят тънкостите на правото и механизмите на действие на административните съдилища, то чужденците си нямат и хабер. Заради езиковата бариера пък не могат да се осведомят какво следва да се направи, ако искат да се обърнат към правораздавателните органи на България.

Лектори са били ерудирани съдии от ВАС/Върховен административен съд/. Един от видимите резултати от проекта е наръчник, отпечатан в 70 броя, за нуждите на граждани, адвокати и съдии. В него били събрани нарицателни случаи от съдебната практика и тълкувателните решения по тях, взети от административните съдилища.

Г.Христов

Събитието уважиха колеги съдии от Пазарджик и Смолян
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    F1
    F1
    0 0
    15:35, 19 окт 2014
    Tedi mnogo seks ima v tebe
Последни новини