От х:

Днес в x:

Хладното лято „изяде“ мановия мед, пчеларите искат нова схема за субсидиране

Най-сладкият мед-мановия, тази година е „изяден“ от хладното лято. Затова този пчелен артикул ще е кът на пазара в Хасково, обясни председателят на Областния пчеларски съюз Тодор Тодоров. Това е така понеже през лятото тази година не е имало големи температурни амплитуди, което е абсолютно условие за получаването на мана.

През пролетта местните пчелари бяха оптимистично настроени за добивите и увеличаването на пчелните семейства в областта. В крайна сметка обаче теглената черта тази есен показва, че заради летните валежи меденият урожай ще е с около 20 % по-нисък. В Хасково дори ще има недостиг на мед.

Но както се казва всяко зло за добро. Колкото и малко да е тази година меда като количество, пчеларите са категорични, че най-хубавият ще е слънчогледовия, защото влагата през лятото може и да не е била благоприятна за някои култури, но за техническите е изиграла перфектна роля.

В момента медът в хасковско държи една от най-ниските цени в страната-7-8 лв. за килограм. На повечето места е около 10-12 лева, обяснява Трайко Кавракиров-члена на УС на браншовата пчеларска структура в Хасково. Според него не се очаква поскъпване в региона. Пчеларите ще го пласират основно към редовни клиенти и приятели.

Браншовиците вече започнаха и зазимяването на кошерите. От 25-ти този месец започва и пчеларската учебна година.

Сбирките са всеки четвъртък в НТС и на тях могат да присъстват освен, членовете на дружеството, и хора, които са извън него, но проявяват любопитство към темите. Една от тях ще е искане за изцяло нов механизъм за субсидиране на пчеларството у нас. Предложението е субсидиите да се дават на брой кошери и стопанинът сам да преценява къде да насочи средствата спрямо нуждите на стопанството си-дали в подновяването на кошерите или пък в купуването на нови пчелни семейства.

Според хасковските пчелари, в България се говори за полезността на пчелите основно като производителки на мед, а много малко се обръща внимание на друга тяхна основна работа, застъпена в по-голяма степен в другите страни от ЕС- опрашването. Статистиката показва, че в районите с насаждения, където има пчелини, добивите на културите се повишават многократно. Затова и пчелоопрашването у нас трябва да бъде по-сериозно стимулирано, смятат Тодоров и Кавракиров. Те дават примери със съседна Гърция, където собственици на оранжерии взимат на заем от пчеларите пчелите им, за да опрашат по естествен път насажденията им. Тази практика се прилага и у нас, но на много малки места. Като пример са някои частни оранжери в Любимец.

Въпреки неуредиците в бранша, двамата опитни пчелари са силно амбицирани да развиват производството си, те винаги са готови и да разкажат  любопитни подробности около това какъв елексир и природно лекарство е медът.

Трайко Кавракиров обяснява, че изследвания показват например, че медът е 50 пъти по-силен антибиотик от пеницилина. А съветът му е: Зарежете антибиотиците, яжте мед! Предупреждението обаче е, че става въпрос само за хората, които нямат развити алергии към пчелните продукти!

Ето и някои от магиите, които медът прави за нашето здраве:

30 % клеева тинктура

Използва се за лечение на парадонтоза /жабурка се/, има антисептично действие при язва или гастрит, използва се и като имуностимулант /няколко капки се разтварят във чаша с вода или мляко/.

Начин на приготвяне: 100 гр. стрит на прах или нарязан прополис се разтварят в ½ л. чист медицински спирт. В продължение на 5-7 дни разтворът се разбърква два пъти на ден. Съхранява се на тъмно.

Тинктурата не подходяща за употреба при деца под 3 години!

Мед с пчелен прашец

Имуностимулант за енергия, подходящ след операции или за общ тонус.

Начин на приготвяне: В 900 гр. мед се разбъркват 100 гр. пчелен прашец. Бърка се в продължение на една седмица един път на ден, докато се разтвори прашецът. От сместа се консумира по 1 с. лъжица сутрин и вечер

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пч
    Пчеличката Мая
    3 0
    22:34, 17 окт 2014
    Българския мед-дар от природата.....
    Питайте Германците.....
Последни новини