От х:

Днес в x:

Търсят за работа младежи до 29 г, държавата дава заплатите

Младежите ще имат нов шанс за работа

До 29-ти септември работодателите могат да подават заявки в Бюрата по труда за наемане на младежи до 29 год възраст за стаж и обучение в предприятия и учреждения. Заплатите и осигуровките на наеманите ще бъдат поемани за 6 месеца от държавата, а ако работодателя впоследствие назначи кадъра за постоянно, ще му бъдат поети осигуровките на лицето за още 6 месеца. Схемата е „Младежка заетост“ и се очаква да осигури работа и обучение за 8 000 безработни младежи да 29 годишна възраст. За целта държавата е отделила 35 млн лева. Начинанието е финансирано от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 -2020 и ще се изпълнява от Агенцията по заетостта на територията на цялата страна.


„Младежката заетост“ ще позволи на работодателите да наемат младежи в две основни направления:

Стажуване: Работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на наетия по схемата младеж. Целта е максимално усвояване на практически умения по придобита професия или специалност в рамките на стажа;
Обучение по време на работа: По време на работния процес тече и обучение на служителя по определена професия или специалност, като за целта се предвижда работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на включения в обучение по време на работа младеж.
И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа/обучението.

На работодателите, които осигурят стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към която се отнася разкритото стажантско място; здравните и социалните осигуровки на младежите за срок от 6 месеца. Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя.


На работодателите, които осигурят обучение по схемата, ще бъдат поети разходите за:
възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната;разходите за здравни и социални осигуровки за срок от 6 месеца. Разходите за възнаграждение на определения от работодателя наставник ще бъдат поети от програмата (1/2 от минималната работна заплата за страната).

Подробна информация за работодателите може да бъде намерена в официалната страница на Агенцията по заетостта или в Бюрата по труда по места.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Гл
    глупости
    15 -1
    19:11, 18 сеп 2014
    Това са пълни глупости.Не държавата трябва да се грижи за осигуряване на работни места, а предприемачите.Това в някакъв комунизъм ли влизаме пак? Днес дават пари от европейските фондове и назначавате младежи.Утре обаче програмата ви ще свърши и какво ще правите?Или може би искате да увеличавате администрацията която всички работещи издържат?Абе махнете примката от врата на работещите фирми и ги оставете да откриват нови работни места.Нека да могат да остават по добри пари и да се дават по-добри заплати и ще видите как младите ще искат да остават тука.Държавата най-малко разбира от всичко това.Оставете на мира бизнеса и просто го оставете да диша.
    • X
      X
      1 0
      13:48, 19 сеп 2014
      Balgarina i s pachki da go zamervash, pak si ostava magare. Tochno tova e nachinat da se osiguri rabota na mladite.
  • 2
    Ни
    Никодимчо
    12 0
    08:14, 19 сеп 2014
    Така е, сега само ще отчетат дейност и ще усвоят едни пари. Основната функция на държавата е да осигури условия за бизнес, но при нас тя само пречи и рекетира. Към 3000 вида разрешителни имаме и кажи-речи още толкова контролни органи.
  • 3
    Ма
    Майка
    8 -2
    11:12, 19 сеп 2014
    Аз искам да попитам ?Как като от 1 година не съм работила и не мога да си намеря работа тъй като уж от бюрото по труда трябва да ми намерят такава,но досега нищо с малко дете съм.С една заплата на мъжа ми кое по напред да се плати аз съм на 27 години а като ида някъде да попитам за работа като 4уят 4е имам дете и ;ооооооооо е отговора това било проблем:( какво трябва да направя детето като ми е проблем да го изоставя ли защото искат да ни ползват като роби да не се разболяваш да не отсъстваш от работа ако има възможност и пари да не ти дават както ве4е са пове4ето фирми месеци наред хората работят без заплати , а те карат коли за по 100 000 лв. и пове4е,а нямали пари а скъсват хората от работа .И още нещо откъде да се вземат пари и за здравните осигуровки като не работя от къде да ги взема за да ги платя,но като ти се наложи недай си боже първото което те питат имаш ли здравни осигуровки е нямам няма и да имам :(
  • 4
    Но
    НОВА СИЛА-БЮЛЕТИНА 21
    9 -1
    12:53, 19 сеп 2014
    Вижте една турция,как си решава въпроса с безработицата!!! Там всяка фирма има гратисен период от пет години да не плаща никакви данъци на държавата,но условието е да има трима работници.след изтичане на петте години пак може да се регистрира друга фирма и така...в европейските държави също има подобни стимули,но тука целта е да се фалира и прогони народа.на някои гадини им трябва територията.
Последни новини