От х:

Днес в x:

Свиленград похарчи третинката от 48 милиона за канали и водопроводи

14,142 млн от общо 48,1 млн. лв., които Свиленград получи по проект за нова канализация в някои от кварталите, подмяна и модернизиране на други места на, както и за построяването на пречиствателна станция за отпадни води, вече са изхарчени.

Въпреки спрените плащания по Оперативната програма „Околна среда“, през която се финансира мащабния ремонт, няма спиране на строителните дейности и те засега се изпълняват съгласно заложения график. Проектът трябва да приключи през май догодина, уточниха от общината

Местната администрация днес се отчете и надлежно за свършеното в резултата на похарчените 1/3 от общите средства.

От началото на най-големия инфраструктурен проект, реализиран някога в хасковска област, са минали 18 месеца, обясни ръководителя му Светлана Динкова.

За това време над 115 хиляди метра водопроводна мрежа е обновена, а повече от 21 хиляди метра е новоизградената канализация.

Изцяло завършена е реконструкцията на ВиК мрежата в кв. „Изгрев”. Старите бетонови тръби са подменени с полипропиленови.

На 100% е изпълнена и реконструкцията на водопроводната мрежа в кв. „Гебран“, която беше изключително важна задача пред общината, тъй като при по-силни дъждове кварталът плувваше във вода.

До край според плана е ремонтиран и водопровода в кв. „Кап. Петко войвода“. По изграждането на канализационна мрежа в същия квартал се отчита изпълнение от 82%.

На десния бряг на река Марица вече има канална помпена станция за дъждовни и битови води.

Най-големият обект, изграждан по проекта, е пречиствателната станция за отпадни води. По нея предстоят още довършителни работи. При пускането съаръжението ще чисти водите чрез модерна технология с отстраняване на азот и фосфор. 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини