От х:

Днес в x:

Дават самолет на Свиленград, връщат херми в Ивайловград

Глави на херми / глави на млади момчета, ваяни в чест на бог Хермес/, записани в основната инвентарна книга на Националния археологическия институт ще се върнат отново там, където са били намерени в тракийската вила „ Армира“ край Ивайловград.

Това обеща по време на дискусията в Хасково зам.директорът на НАИМ доц.д-р Бони Петрунова.

Връщането на артефактите поиска археологът на „Армира“ до.д-р Гергана Кабакчиева.

Тя обясни, че главите на хермите са откраднати от иманяри и изнесени в чужбина през 90 -те години на миналия век. След усилия на българските спецслужби преди 15 години те са открити и върнати отново в България. Впоследствие обаче са били записани без нейно разрешение в инвентарна книга на Археологическия институт. Тези ценни находки са национално богатство, но те ще са в пълния си блясък там ,където са били и преди 2000 години, мотивира се доц. Кабакчиева.

Съгласни сме да върнем хермите в „Армира“, но решение за отписването им от нашия инвентар може да вземе единствено министърът на културата“, отговори на колежката си археологът доц.д-р Бони Петрунова, която е зам.-директор на НАИМ.

Въпреки добрите намерения обаче стана ясно, че след промяна на законодателството от преди няколко години решението не може да бъде взето дори и от министъра.

Тогава на помощ дойде предложението на директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Той даде пример със стореното от неговата институция, в която повече от 30 години се съхраняваха много от артефактите и най-красивите мозаячни пана от „ Армира“. С договор за предоставяне на ползване те се върнаха отново във вилата край Ивайловград . проф. Божидар Димитров предложи главите да бъдат предоставени за ползване на вила „Армира“ в срок, който министърът на културата може да определи.

Щом е така тогава, изпратете ми документацията, за да започна да я придвижвам“, отече министър Петър Стоянович.

На срещата в Хасково пък кметът на Свиленград Георги Манолов успя да издейства от проф. Димитров предоставянето от Националния исторически музей на скеле на военен самолет, участвал във Балканската война. Самолетът е Блерио и е купен от Франция, уточни проф. Димитров. Засега обаче градоначалникът запази в тайна каква е идеята му за приложението на летателната машина.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини