От х:

Днес в x:

46 съскат в клетки в читалище „Заря“

Първокласникът Николай бе един от първите посетители

46 вида влечуги са подредени в екзотична изложба във фоайето на читалище „Зара“ в Хасково. Тя се организира от Тракийското херпетологично дружество. Любителите на студенокръвните ще могат да видят на живо някои от най-опасните влечуги на земята. В експозицията са включени тайпани, черна мамба, зелени мамби, кобри, отровници, гърмящи змии, смоци, питони, игуани, анаконда и други.

Сред най-атрактивните змии в изложбата е парагвайската анаконда. Тя е 12-годишна и е дълга около 3,5 м, обясни председателят на Тракийското херпетологично дружество Красимир Христов. Тя не е от опасните змии. Много от посетителите искат да се снимат с нея, но е много тежка, допълни още той.

Базата на дружеството е в квартал „Каменец“. Там има и мрежест питон, който е дълъг 6 м. Тъй като клетките за изложбата са малки, а той е прекалено голям, няма как да бъде показан, обясниха от дружеството. При еднакви размери с парагвайската анаконда, мрежестият питон е два пъти по-тежък. В терариума има общо 180 животни от 68 вида. Това е най-голямата колекция в Югоизточна Европа.

Най-отровният експонат в изложбата пък е австралийският крайбрежен тайпан. Клетката му е маркирана с 5 символа – черепчета. Няма оцеляване при ухапване, ако нямаш подръка серум, казват специалистите. Въпреки това зависи и от организма.

Самият Красимир Христов, който е и доктор по биология, има 12 ухапвания – две от усойница, от гърмяща змия и от пепелянка. Има и множество по-дребни змийски ухапвания, но не ги брои.

По-едрите змии живеят до около 50 г., а по-дребните до около 20-тина. Основната храна за влечугите са лабораторни плъхове. От дружеството развъждат мишки, за да хранят влечугите.

Изложбата може да се види до 9 март, от 10 до 19:30 часа, без почивен ден. Входът за посетителите е 3 лв., за ученици и пенсионери е 2 лв., а за деца от 3 до 7 г. - 1 лв. Желаещите могат да се снимат с някои от екзотичните животни, стига да не са маркирани със знак. С фотоапарат на дружеството снимката е 4 лв., а с фотоапарат на посетителите – 3 лв. На всяка клетка има и кратка информация за съответното животно.

Анета Кутелова

Боа в действие (вдясно)

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Случаен виц

Последни новини