От х:

Днес в x:

Абитуриент: Пожелавам на моя випуск успех в чужбина

Последни усмивки за България. Радостта скоро заминава за чужбина

"Пожелавам на моя випуск успех в чужбина". Краткото, точно и болезнено ясно описание на бъдещето на успелите деца в България, направи абитуриентът от Езиковата Владимир Тодев. Носителят на Златаровската премия за отличник на випуска може би визираше вече осигурилите си следване в чужбина свои набори, но думите му прозвучаха като за всички 7 паралелки зрелостници. Близо ¼ от завършващите Езиковата вече са приети в престижни университети в САЩ, Англия, Шотландия, Германия и Франция. За останалите това вероятно е отложено бъдеще след завършване на висшето/ за по-евтино/ в България. 

Випуск 2013 е със среден успех 5.57. Има 35 пълни отличника и 27 възпитаници, които са получили стипендии за следване в чуждестранни университети, сподели своята гордост директорът на ГПЧЕ“Проф. д-р Асен Златаров“ Пенка Делиева. По стара традиция, гимназията засипа с награди своите възпитаници. №1 е споменатият Владимир Тодев. Момчето има уникалните 138 точки на изпита SAT, при максималните 140. Съпритежател на Златаровската премия е и Михаела Панайотова. В кратките си поздравителни слова, двете деца отправиха най-големия възможен комплимент към училището - „Тази гимназия ти дава възможност да бъдеш себе си“. 

Школото призира и най-добрите в усвояването на застъпените в гимназията чужди езици. №1 в езика на Шекспир е Николета Станимирова, в този на Гьоте-Зорница Арнаудова, а най-добрата френскоезична е Луиза Китар. Съвсем логично тя вече е свързала своето бъдеще с Франция, където ще следва висшето си. Луиза получи и специална премия от 300 лв за най-активна извънкласна дейност. Тя се осигурява от бившия възпитаник на гимназията Филип Филипов. Също „бивша“ на Езиковата, Деница Курцанова, пък награди с 300 лв Вела Казакова за дейности издигащи престижа на училището. Най-щедрата награда пък се отпуска от д-р Митко Василев, който дава 2000 лв на най-добрия немскоезичен. Този път добрите са били толкова много, че докторът решил въпроса по Соломоновски - две стипендии от по 2000 лв. Те са за Петя Петрова и Атанас Добрев. 

Иначе самото изпращане на Езиковата бе като светско събитие, стилно и премерено. За абитуриентите бе приготвено нещо като миникоктейлче, за учителите - макси букети от сезонни и екзотични цветя. Зрелите вече момчета и момичета импонираха с елегантни и стилни тоалети и прически. За разлика от подобни случаи, сега празничните „шев и кройка“ бяха пощадени от сипещи се пръски шампанско и бира. Явно кавалерите на Езиковата предпочитаха до себе си красиви дами. 

Които обаче не пропуснаха по женски да си създадат проблеми. Буквално всяко девойче явно изгаряше да порасне още малко и се бе извисила с десетки изкуствени сантиметри. Това за малко не доведе до инциденти, особено за десетките наградени, които трябваше да се изкачват по стъпала до високия подиум. 

За финал останаха сълзите и чакащите пред училището коли. Купонът по изпращането тепърва започваше.

Г. Христов

7 паралелки абитуриенти изпрати Езиковата
Финално отброяване
За спомен
Изпращането се превърна в цветна градина
...и в модно ревю

На някои им бе тъжно
Буквално всеки втори зрелостник имаше високи постижения
Сдаване на знамето
Големият проблем на абитуриентите бе движението
Всички искаха да са пораснали

Красотата изисква жертви
Последни балони и напред към купона
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини