От х:

Днес в x:

Младите: Бесилка за олигарсите, 7.62 за политиците

Младите завзеха протеста и провесиха бесилка за изедниците

Младите взеха нещата в свои ръце, на седмия ден от протестите в Хасково. И веднага издигнаха радикалните предложения. Символична бесилка бе провесена на сцената на площад „Свобода“, а вторият вариант за кардинално решение на кризата бе показан нагледно от Радомир Джиндов - гилзи за автомат "Калашников", демонстративно разпръснати по земята. Разпределението бе най-общо следното: примка за олигарсите, които чрез политическата система и монополите обират бедния народ, патроните - за алчните политици от всяка разцветка, които ограбиха България. „Ние им плащаме данъци, да живеят в замъци“ лаконично обобщи обвит в националния флаг ученик, изкатерил се на протестната платформа.

Именно окупацията на сцената от младите бе новият момент в хасковските протести. На площада се бяха събрали към 500 души, които отново бяха облъчени с втръснали речи за държава, пенсионери и политици от каменната ера на прехода. Когато възрастен оратор се заплюнчи отново за Костов, царя и „другарите“, на младите им дойде в повече и те атакуваха сцената. Към 50 младежи се покатериха отгоре и обявиха, че е крайно време да се чуе и техния глас. „Омръзнаха ни общите ви приказки-време е за действия“ обяви 20-годишния Петър Ташев, който измъкна микрофона от ръцете на пенсионерски активист. Момчето се извини на възрастния човек, но обясни, че наборите му няма да търпят повече да не се дава думата на тяхното поколение, а в същото време някой да си присвоява правото да говори от тяхно име. Младата революция издигна своя лозунг:„Тук сме защото искаме да останем тук, в България“.

Това отвърза езиците на младежта. Оставка на всички в парламента, кметове и депутати с по не повече от два мандата, граждански контрол над ДКЕВР/държавна комисия по енергийно и водно регулиране/, смяна на Конституцията и аут на всички парламентарни кърлежи, бяха част от исканията на младежта. А твърденията, че не са подготвени за сериозни предложения бяха разбити на пух и прах от 27-годишният Траян Атанасов. Младежът имаше обосновано предложение за смяна на изборната система с така наречената STV- мажоритарна система с единичен прехвърляем вот. Знаеш за кого гласуваш, а ако фаворитът ти не стане депутат-гласът ти отива към вторият ти избор. Така не се губят гласове, от които в момента печелят малцинствата, обоснова се младежа. Според по-младите обаче, избирателната система трябва да почака, а да се започне с изкореняване на десетилетно насаждания страх у хората. „Скоро бях на заведение. Виждам полуголи момичета, напушени и пили момчета. Държат се като бабаити и п*******. Когато трябва обаче смелост, да излязат тук-никакви ги няма“ обобщи спомените от последната си дискотека млад оратор. И завърши със зрялото за възрастта му прозрение-“Няма кратък път към щастието“. Началото на пътя започва сега с изчистване на цялата политическа система. Защото, както изпя ученикът на Дървото Антон Тончев: “Кой ще ни спаси, когато на дявола са продадени милиони души“. Рап-речетатива завърши с мощното „оставка“. Що се отнася до бесилката и гилзите, те бяха наименувани на познати местни бизнесмени, прочути с луксозния си живот и недаването на заплати. След поименното им изброяване ги посъветваха: Елате при народа, защото той знае къде са къщите ви, офисите ви и сам ще дойде при вас! Очевидния мирис на бунт бе овладян от призива на самите младежи-“ Не провокирайте органите на реда, те са като нас и се борят с нас“.

Полицията наистина бе повече от дискретна и по-скоро пазеше протестиращите, вместо да стои в готовност срещу тях. Униформен ескорт внимателно придружи спонтанно шествие по бул. "Раковски". Първоначалната идея бе то да завърши пред сградата на ВиК, но все така дискретното присъствие на 5 патрулки и дузина униформени, промени тази идея. Няколкостотин хасковлии обаче поеха към изхода на града в посока Димитровград. Някъде там трябваше да се срещнат с димитровградския протест, който от своя страна пък бе тръгнал за Хасково. Нямаше инциденти и от двете страни. Атмосферата бе празнична-национални трикольори и потрети на Левски бяха хоругвите на събудилия се народ. Днес той показа, че е наясно какво иска.

Г. Христов

Младежта очевидно доминираше днес
И бе добре подготвена
Лек скандал: Някой взе думата от пенсионерите
Но всички му ръкопляскаха
Младите овладяват протеста
Според Радомир Джиндов има два начина за ефективен протест-клуп и калибър
Мнозинството бе съгласно, но първо предложи на политиците да се изметат сами
Мирно шествие по "Раковски"
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини