От х:

Днес в x:

Комисия оглежда щетите след бурята върху сградата на Търговския дом

Комисия от Общината е направила оглед на място
Съществува опасност при нов ураганен вятър над Димитровград от западното криво на сградата на Търговския дом да паднат прозорците на трите етажа. Това е констатирала комисия от специалисти от Общината, назначена ден след бурята, връхлетяла Димитровград преди седмица. Тогава част от прозорците и мазилката се стовариха пред входа на читалище "Звездица", бившия ресторант "София". За щастие при инцидента нямаше пострадали. В момента дограмата на останалите три етажа е отделена, констатирали още специалистите.
 Тя не е била закрепена достатъчно надеждно, повърхността на стъклата е огромна - 3,60 на 4,20 метра, трябвало е прозорците да се захванати с дюбели на известно разстояние, обясни шефът на отдел "Инвестиционна дейност" към Общината Клавдия Тончева.
Добави, че дограмата е била захваната на тухли от типа итонг, а не на самата плоча, което е друга от причините за възникване на ситуацията.
 
Част от прозорците и мазилката се стовариха пред входа на читалище "Звездица" след бурята миналата седмица
Стъклопакетът е правен за обикновен профил, не за отвора на огромния прозорец, констатирали още експертите. В този случай прозорците е трябвало да бъдат вътрешно усилени със стоманен профил и самите крепежни елементи е трябвало да бъдат повече на брой. Липсват хоризонтални усилващи профили, няма и такива по вертикала, сочи още огледа на комисията.
 
От Общината умуват как да бъде разрешена ситуацията. Препоръчва се да се оформят вертикални профили от плоча до плоча и на тях да се захване прозореца. Строителни инженери припомниха, че стъклените тухлички, които бяха преди поставянето на дограмата на западното крило са се държали на бетонов пояс, хванат за колоните.В момента такова нещо липсва.Притеснения имат и от читалище "Звездица", тъй като в помещенията на 4 етаж през седмицата танцуват деца. През юни очакваме гости за участие в международен фестивал, поне 200 деца ще бъдат в тази сграда, разказа единият от ръководителите на "Звездица" Веселин Иванов.
 
Ремонтът на дограмата на западното крило на Търговския дом е правен през 2009 година, изпълнител е фирма "Неохим инженеринг", а договора е на стойност над 80 000 лв. с ДДС. Гаранционният срок е бил 5 години, изтекъл е през 2014 година, поясни още Тончева.

Потърсен за коментар бившият кмет Стефан Димитров, по чието време е правен ремонта, заяви, че всяка една сграда трябва има застраховка.

"Надявам се, че е направена такава застраховка, тъй като това е общинска собственост. Ако има застраховка, всички разходи ще бъдат покрити", каза още Димитров. Учуди се защо точно сега комисията открива нередности.

Димитров препоръча на специалистите в Общината да направят оглед и на сградите по главната димитровградска улица, където също има откъртване на парчета.

От "Звездица", която се помещава на 4 етаж в Търговския дом очакват гостуващи състави през юни

В момента дограмата на останалите три етажа е отделена от стената и представлява опасност, смятат още специалистите

Преди дограмата е имало стъклени тухлички, които са били укрепени с бетонов пояс

Стъклопакетът е правен за обикновен профил, не за отвора на огромния прозорец, констатирали още експертите

 Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Гр
    гражданин-данъкоплатец
    17 -1
    10:48, 14 май 2015
    Добре де комисията констатира нередностите ами нали комисия от Общината е приела обекта през 2009г. тя спала ли е тогава или си е затворила очите по разбираеми причини.Публикувайте списък на приемателната комисия стига ние да плащаме заплати и вреди нанесени от некомпетентни служители.
  • 2
    Лу
    лудия макс
    5 -7
    15:49, 14 май 2015
    Дами и господа констатиращи спрете да говорите глупости.Нека от Вас някой обясни как се усилва със стоманени профили Ал. дограма или просто някога сте чували че в профилите за ПВЦ дограма се слагат усилители , каква е и глупоста че стъклопакета не бил по реда си /2х4мм стъкло+16мм дистанционер за стъклопакета/ престанете да си чешите езиците с бившия кмет.
  • 3
    Ум
    умен
    8 -2
    16:52, 14 май 2015
    Тая, дето ръкомаха на първата снимка дали разбира от ремонти,или може само стоики и чалъми да прави!Нула като професионализъм,но на самочувствие го докарва за двама!
  • 4
    Ко
    Комисар
    4 0
    00:04, 15 май 2015
    Гаранцията за монтажа е изтекла,но за некачествено изпълнени СМР се носи наказателна отговорност,за която давността не е изтекла.Може да се търси и компенсация на щетите и неустойка за понесени вреди,стига да има кой да го направи.Асфалта по улиците и плочките по тротоарите които Стефан ремонтира се скапаха за 1 година,но никой не потърси гаранцията,та и сега и да не беше изтекла гаранцията едва ли някой щеше да я търси.Ако изпълнителят не си поеме ремонта,общината да го поиска средствата от комисията приела изпълнението и разрешила плащането на некачествения ремонт.
  • 5
    Об
    Общинар
    0 -1
    08:22, 15 май 2015
    Явно има разлика в комисиите сега и преди пет години. Изводите да си ги прави всеки сам.
  • 6
    До
    до Общинар
    2 0
    11:18, 15 май 2015
    Няма разлика едни и същи са с изключение на К.Тончева, тя пък не е строителен инженер просто тогава комисията си пазеше заплатите като си затваряше очите, а сега си ги пази като констатира лошо изпълнение и некачествени материали.Само санкции, санкции и пак санкции ще оправят нещата.
  • 7
    Kr
    kritik
    1 0
    19:19, 15 май 2015
    Ето, отново проява на Ганъовщина! Каде е Господин Районият Прокурор, да разпореди ЩАТЕЛНА проверка по цялата процедура по общ.поръчка и ще цъфнат "майски рози", да но за това трябва дупе и ръка на мъж....
Последни новини