От х:

Днес в x:

Предложение: Бившият Търговски дом става общински център за обучение

Сградата на бившия търговски дом на бул."Раковски" да стане общински иновационен център за обучение и технологии, предвижда проект на Общината

Сградата на бившия Търговски дом на бул."Раковски" да стане общински иновационен център за обучение и технологии. Това е предвидено в проект, който представи снощи в зала "Гросето" Община Димитровград. Той все още е на етап проектиране. Ако бъде осигурено финансиране по новите европейски програми, предвидено е сградата да се преустрои напълно за превръщането й в подобен център.

Това включва оформянето на зали за обучения, танци, занятия. Предвиден е външен и вътрешен ремонт на сградата, подмяна на дограми, асансьори, вентирация, подмяна на ел. и ВиК инсталации, ремонт на покрива, който от години тече.

Ако стигнем до реконструкция, ще се наложи разрешение от автора на проекта, поясни в зала снощи кметът Иво Димов. Има идея да се оформят допълнително прозорци на мащабната сграда, поне от задния й край. 

Според Димов, Димитровград не разполага с подходящи зали за срещи и конференции. Най-употребявана е зала "Гросето", често за конференции и церемонии се ползва сградата на ОДТ "Ап.Карамитев".

Общината смята да заложи и основен ремонт на парк "Вапцаров", който не е променян от създаването си. Бившата АТЗ болница да се превърне в център за настаняване на стари хора е друго от предложенията. Проект има и за преустройство на сградата на бившето МУЦ в Къща на изкуствата. 

Къща на изкуствата ще стане бившето МУЦ, ако проекта получи финансиране

Единият от проектите предвижда вътрешен ремонт на сградата на театъра, а най-мащабна е реконструкция на пешеходната зона на бул."България", като ще бъдат променени зоните за отдих и детските площадки зад блоковете. Според последната разработка, предвиден е ремонт на сградата на бившето кино "Химик", който да стане модерен културен център. Общото между всички проекти е заложеното саниране и обновяване на сградите, както и осигуряване на лесен достъп до тях за хора с увреждания.

Основен ремонт на вътрешността на театъра и нова озвучителна техника са включени в единия от проектите

Седемте готови разработки бяха подложени снощи на обществено обсъждане с цел кандидатстване за получаване на помощ за проектиране в размер на 550 000 лв.  За всички тях до момента не е имало проекти за реконструкция и подобряване.

Вероятно няма да можем да изпълним всички, но колкото повече, толкова по-добре, коментира кметът Иво Димов. От списъка с предложенията е отпаднала бившата дискотека "Кораба" в парк "Марица" и басейна до нея.

Присъстващите на обсъждането малцина граждани дадоха идея за подобряване на арт осветлението в централна градска част, да се помисли за Туристически информационен център в града и поправка на часовника на сградата на Търговския дом.

Мащабен ремонт на пешеходната зона на бул."България" също е в плановете на Общината, като ще бъдат ремонтирани зоните зад блоковете
Според последната разработка, предвиден е ремонт на сградата на бившето кино "Химик", който да стане модерен културен център

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Аа
    АААА
    18 -8
    11:20, 14 яну 2015
    Ако отново целта е да махват мрамора....
    Това ще е голяма ГРЕШКА !!!
    Какво и е на алеята ?
    Целта май е "Да вземем тука едни пари..."
  • 2
    До
    доообре
    11 -2
    12:37, 14 яну 2015
    Проектите са добри, но парите за тези начинания са крайно малко. Според мен само за търговския дом ще са необходими няколко стотин хиляди до милион лева. Направете проект за закрит басейн в града ни!
  • 3
    Ал
    Албена Гаджева
    6 -3
    12:52, 14 яну 2015
    Докога подобренията и обновяванията ще са само по централни улици и квартали??
  • 4
    Ив
    Иванова_1421248466
    6 -1
    17:10, 14 яну 2015
    Централната алея с този мрамор е ужасна пързалка през влажно време. Много разумно предложение за обновяването й
  • 5
    Пи
    питащ
    6 0
    20:20, 14 яну 2015
    а , някога ще се помисли ли и за вилна зона "Габера ", че и там живеят хора и плащат данъци - улиците нямат имена ,номера . Налагало си е да вика пожарна , бърза помощ -да се обясни адреса е невъзможно
  • 6
    Az
    az_1421260999
    14 -1
    20:44, 14 яну 2015
    предизборни артък ******
  • 7
    Да
    далеч
    7 0
    00:19, 15 яну 2015
    az.....Много правилно е казано!!!!!!!!!
  • 8
    Де
    Детройт
    5 0
    10:11, 15 яну 2015
    абе кфо се прайте все едно има някой по тоя център когато и да ида кучета няма камоли хора я се стегнете и не крадете пари а създайте работни места та да мойе младите хора да се върнат при блиските си не да обикалят бг като не мили не сраги!!!
  • 9
    Ба
    басейн
    2 -1
    13:29, 15 яну 2015
    Закрит басейн, моля!
  • 10
    Да
    далеч
    1 -1
    14:20, 15 яну 2015
    Какво ще правиш в басейна, няма да има и риба......Само ще се ОПИПВАТ в мътната вода....
  • 11
    Да
    далеч
    0 -1
    14:20, 15 яну 2015
    Какво ще правиш в басейна, няма да има и риба......Само ще се ОПИПВАТ в мътната вода....
  • 12
    Go
    Gost
    3 0
    21:28, 15 яну 2015
    Opravete izostavenata bolnica na bul Dimityr Blagoev
Последни новини