От х:

Днес в x:

15 °C

Свински ребра с гъби, топено сирене и наденица

Свински ребра с гъби, топено сирене и наденица

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Тази рецепта е актуална по Коледа, особено за тези, които ще колят прасе, понеже може да се очетвори мащабът и да се ореже парче от ребрата с повечко сланина и с големината на калъфка за възглавница.
Ако пък разполагате и с пещ на дърва, ви завиждам.

Ребрата се обезкостяват по ширина, като се реже с дълъг нож покрай кокалите. Целта е да се получи хубаво правоъгълно парче месо с дебелина 3-5 см. Хубаво е да има повечко сланинка, за да има коричка при печенето. Така полученият правоъгълник се прорязва през средата внимателно, като последните 1-2 см се оставят. Целта е да се получи нещо като отворена книга.

Така полученото парче се разстила върху голяма дъска и се начуква с подправките, като се внимава да не се разкъса. Подправеното месо се маринова в тава за 24 часа на хладно.

За маринатата:
Обелете чесъна и го скълцайте на ситно или прекарайте през пресичка. Добавете хряна, меда и червеното вино и бъркайте, докато получите хомогенна смес.

За плънката:
Извадете месото от маринатата и го отцедете. Разстелете го със сланината надолу, така че, след като се навие, тя да се падне отгоре.
Част от гъбите се нарязват на тънки резенчета с дебелина около милиметър и се поставят плътно върху месото. Следва топеното сирене, нарязано на тънки резени (или ако използвате листове, направо покривате плътно с тях). Шунката и киселите краставички също се нарязват на тънки резени и се полагат върху топеното сирене.

Всяко парче наденица се надупчва с игла и се поставят плътно едно до друго.

За "тапи" се използват цели гъби, но рулото трябва да се навие, за да се разбере колко големи ще трябва да са гъбите.

Рулото се навива стегнато и се забива с клечки за зъби. Овърза се с конец за печене или хартиен конец и се поставят гъбите в двата края. През месото и гъбите се забиват шишове.

Нарежете остатъка от гъбите на ситно и ги разпределете около рулото в тавичката. Полейте рулото и гъбите с разтопеното масло и подправете на сол.

Печете на силна фурна 220 - 240 за около 90 минути или до готовност, като поливате с гъбения сос отгоре.

Източник: gotvach.bg

Последни новини