От х:

Днес в x:

28 °C

Витлеемски хляб

Витлеемски хляб

Необходими продукти

Начин на приготвяне

За да направите витлеемски хляб, трябва да получите квас от някой, който вече го е приготвил. Получената квас се съхранява в голям стъклен или пластмасов съд, задължително в хладилник.

За разбъркване на тестото се използва единствено и само дървена лъжица.

Първите два дни квасът стои в хладилника и не се пипа, нищо не се прибавя към него. На третия ден се разбърква с дървена лъжица, прибира се отново. На четвъртия ден също.

На петия ден тестото се разбърква с дървена лъжица. Към него се добавят 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно мляко и 2 ч.ч. брашно. Обърква се добре и отново се прибира в хладилника.

На шестия ден тестото се замесва и към него отново се добавят по 1 ч.ч. захар и прясно мляко, както и 2 ч.ч. брашно.

На седмия ден тестото само е разбърква с дървена лъжица. На осмия ден към него се добавят 2 ч.ч. брашно и 1 ч.ч. прясно мляко. Разбърква се и се прибира в хладилник.

На деветия ден тестото се разделя на четири равни части. Три от частите се раздават на близки и приятели. Към четвъртата част се добавят 2 ч.ч. брашно, предварително пресято с 2 с.л. бакпулвер, 4 яйца и 1/2 ч.ч. олио.

Получената смес се разбърква до хомогенност, изсипва се в подходящ, предварително намаслен съд и се пече до готовност във фурна, загрята на 160 градуса. Времето за печене е около 40-45 минути.

Източник: gotvach.bg

Последни новини