От х:

Днес в x:

Оригинално тесто за пица

Оригинално тесто за пица

Необходими продукти

  • Мая – 25 г прясна или 2 пакетчета суха (по 7 г)
  • Вода – около 2/3 ч.ч. топла (150 мл)
  • Брашно – 3 ч.ч. обикновено (450 г) + 1/2 ч.ч. (75 г) за работния плот
  • Сол – 1/2 ч.л.

Начин на приготвяне

Маята и половината от топлата вода се разбъркват, докато маята се разтвори. Оставя се да втасва встрани около 15 мин. , или докато заприлича на крем и стане готова. Пресятото брашно и сол се слагат в купа, където се прави кладенче в средата и се излива кашицата от мая, останалата вода и всички други продукти от рецептата.

Бърка се с дървена лъжица, докато цялото брашно бъде поето. Поръсва се работният плот с брашно и се меси в продължение на 8-10 мин. Когато тестото стане твърдо и спре да лепне се удря върху плота няколко пъти.

Тестото трябва да е гладко и еластично, а под повърхността му трябва да се виждат въздушни мехурчета и да си възвръща формата, ако се притисне с длан.

Омесеното тесто се слага в намаслена с растително масло купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса встрани, докато удвои обема си два пъти. За да се оформи пицата, се слага в тестото в тава за пица и с пръсти се притиска и разстеля встрани, докато покрие дъното на тавата.

Оставя се да престои 10 мин. преди да се добави плънката. За да направите калцоне се оформя пицата в кръг. Плънката се разстила само в едната половина на кръга, като се остави празно пространство по ръба от 2.5 см. Плънката се покрива с другата половина и се притискат краищата с пръсти, за да се запечата.

Източник: gotvach.bg

Последни новини