От х:

Днес в x:

Лесна домашна шоколадова торта

Лесна домашна шоколадова торта

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Пресейте в голяма купа брашното и го разбъркайте с двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте яйцата, олиото и айрана и ги разбъркайте добре към сухата смес. Накрая долейте горещото кафе и бъркайте, докато всичко стане хомогенно.

Сместа за блата трябва да е по-течна от обикновено, което прави постфактум блатовете на тортата сочни и меки. Изсипете я в 20 см тава с високи стени, намазнена и поръсена с какао.

Сложете да се пече за около 45 минути и накрая проверете готовността с клечка. Ако нямате висока тава, изпечете сместа на 3 пъти, защото се надува и блатът става доста висок. Охладете готовия блат и го разрежете на 3 еднакви части.

За крема загрейте на водна баня сметаната и добавете натрошения шоколад. Разбъркайте, докато се хомогенизира. Свалете от котлона и охладете за няколко минути сместа, като я бъркате. Разбийте жълтъците също на водна баня, но съдът им не трябва да опира във водата, за да не се сготвят.

След това при непрекъснато бъркане ги добавете към шоколадовата смес. Сложете я в хладилник, докато се стегне, за около 1 час. Последната стъпка е внимателно да объркате с предварително разбитите на сняг белтъци, добавяйки ги на порции. Отново приберете крема за 40-50 минути в хладилник.

С така приготвения крем слепете блатовете, като по желание може да напръскате всеки блат с малко ром. Отгоре намажете обилно цялата торта с крема, шприцовайте розички по желание и украсете с ягоди или др. плодове. Оставете да престои поне 2 часа преди да поднесете.

Източник: gotvach.bg

Последни новини