От х:

Днес в x:

Хубенов: Влизат в политиката, за да си оправят живота

Ангел Хубенов

Снимката на Ангел Хубенов е в редицата снимки на кметовете, управлявали град Първомай. Наредени в коридора на Общинска администрация, от стената зорко ни следят управници от различни епохи- след Освобождението, преди 9-ти, от социализма и демокрацията. Последният кмет от тоталитарния режим, председател на Временната управа до 1991 година, Ангел Хубенов е човекът, предал властта от ръцете на централизираното управление, в ръцете на демокрацията.

-Как беше по времето когато участвахте в управлението на Първомай?

-Беше хубаво, но го загубихме. Сега всичко се промени. Казват, че на Плодовитово има борса. Каква борса е това? Просто по- голям пазар. Едно време изнасяхме за така наречените капиталистически страни 12 000 т плодове и зеленчуци. Имаше пазар за нашата продукция. Сега – няма нищо. Отделно беше вътрешният пазар.

-И защо сега е така според Вас?

-Няма пазар. А и май сме малко мързеливи. Май гледаме да минем по-тънко.

-Аз исках да си говорим за изборите и управлението преди 10 ноември.

-Тогава нямаше избори за кметове.  Имаше избор за Общински съвет. Той избираше Изпълком (Изпълнителен комитет), а Изпълкомът назначаваше свой председател. Тогава така се казваше – председател, а не кмет.  Общинският съвет се събираше както и сега, обикновено веднъж в месеца.  Решаваха се различни въпроси – според бюджета се определяха строителната програма, социалните придобивки, разглеждаха се проблеми на образованието и други.

-Тогава изборите преминаваха при активност 99,9% и да си признаем нямаше конкуренция. Кой определяше състава на Общинския съвет?

-Основно имаше две партии БКП и БЗНС. Избираха се техни членове и гледахме да има специалисти от всички области- инженери, лекари, учители, работници, агрономи… Имаше постоянни комисии – по финансите, по образованието и културата, за спорта, леката промишленост и т.н. Те подготвяха дневния ред на сесиите.

-Вас как Ви избраха?

-Аз започнах като председател на ОбС, по-късно станах председател на Изпълкома, а след 10 ноември ме назначиха за Управител на Временната управа до първите избори за кмет през 1991г. Едно време пак така имаше – тържествено откриване, полагане на клетва. От край време най-старшият открива сесията. Така е било и така трябва да бъде – иначе кой да го направи?

-А сега ходихте ли да гласувате?

-Ходих- задължение е. За да има на кого да се сърдиш след това, първо трябва да гласуваш. Ама вече почти се деполитизирах.  Още съм симпатизант на БСП, член съм, ама не се занимавам с това.То стана така – човек да не се занимава много с политика. Все ще ти намерят нещо да те изложат и да ти обърка живота.

- Изненадан ли сте от резултатите на тези избори?

-Не. Хората около мен повтаряха, че Папазов ще ги спечели. Аз малко не вярвах, защото му беше много вяла кампанията.  Много пари се хвърлиха –плакати, организация, а минаха без много шум. Като гледам кандидатите и тук и в национален мащаб – влизат в политиката, за да си оправят живота.  На времето май не беше така. Трябва първо да си се оправил себе си и след това да се занимаваш с политика.

-Какво ще пожелаете на тези, които днес ще положат клетва в Общински съвет?

-Да си вършат работата и да оправят Първомай. Сега е по- трудно – все няма пари. Не мога да разбера къде отидоха тези пари?Едно време имаше в излишък. Тогава се направи най- много. Гимназията, заводите, благоустрояване… Сега е хубаво, че стегнаха училищата и градините. 

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини