От х:

Днес в x:

Осъдиха общината. Престрелка в кметство. Преглед на регионалния печат

"Чичо пуца в кметство по секретарка и шофьор" съобщава "Новинар" във водещо заглавие от криминална страница. Заглавието би могло да бъде "Селска чест в Симеоновград". За щастие няма пострадали. Екшънът в тукашното кметство бил заради защита на семейната чест, предприета от бившия футболист Митко Димитров. Той заварил в една стая секретарката на местната община Павлина Илчева, която била съпруга на племенника му, заедно със шофьорът на местната власт Стефан Дикмов. Това не бил първият случай когато шофьорът се навъртал около снахата, за което бил предупреждаван и по рано. Двамата били заварени след края на работното време при заключени врати. Нямало горещи любовни сцени, уточняват от полицията. Подведен от хорските слухове и подозренията обаче, Митко Димитров извадил газовият си пистолет и гръмнал няколко пъти. Предупредително. Хулиганът бил арестуван.

"Арендаторска война помля 17 дка сливи" водещо на страница втора. Вандали изсякоха 536 3-годишни сливови дръвчета край харманлийското село Смирненци. Те били на българо-гръцко ООД което спечелило европроект. Според арендаторът Станко Динев, това е дело на предишните арендатори на земята, също от българо-гръцка фирма. Делото обаче е на българите, уточнява арендаторът. Той допълва, че още преди собствениците на земята да я отдадът под аренда на неговото ООД ,били заплашвани от предишните арендатори, за което имало и жалба в полицията. Това не спасило 17-те декари овошки. Станко се опасява че подобна съдба чака и останалите 600 дка насаждения. Освен ако родната полиция не влезе в рефрена на един шлагер и не почне "да пази".

"Кожният няма пари и да фалира"- чело на вестника. Състоянието на кожния диспансер е такова че не може и да фалира, щото има много непогасени задължения. Общинският съветник Марио Янакиев успя да прокара през разделеният на политически лагери общински съвет докладна, с която временно се спасява тази институция, чрез отпускане на 117 хиляди лева от общинският резерв. За което браво. Здравето все още е над политиката, макар някои да си губят здравето докато се занимават с политика.

"Диа на кални бани след титла в Загреб". Хасковската топ-тенисистка Диа Евтимовая спечели за пръв път в кариерата си титла от турнир от WTA. веригата с награден фонд 50 хиляди.  Както гласи и препоръката на "Новинар"-да се готви за стохилядник. Чаровната девойка била на кални бани в Поморие щото имала травма в петата. Дано не е сериозна и дано не е в ахилесовата :)

"Канадски опит в две училища" информира "Хасковска Марица". В любимешкото НУ "Христо Ботев" и димитровградското СОУ"Любен Каравелов" първолаци и второкласници ще се готвят по системата  Jump math, в превод "скачаща математика". тази методика "скача" от Канада в България, чрез обучените в нея учителки Дочка Кючукова/Любимец/ и Милена Иванова/Димитровград/. Скачащата математика има всички предпоставки да стане любима на децата. Задачите и уравненията се научават в училище под формата на игра, няма домашни работи или самоподготовка в къщи. Направо рай за родители и ученици. България пък става първата неанглийско говоряща страна, която въвежда тази методика.

"ЕСКОМ осъди общината за забавени скици" водещо на старница 3-та. Интернет доставчикът е притиснат от държавата да вкарва кабелите си под земята. Проектите са готови но залежават на нечие бюро в общината. От фирмата завели дело в тукашният административен съд и светкавично документите им били оформени. Съдът обаче постановява общината да плати разноските по делото, както се полага на загубилата страна, защото документите били готови едва след старта на наказателното производство. Фирмата решена на процес за всеки мълчалив отказ от местната администрация за да си свърши задълженията.

В подобно положение са още десетки фирми, чийто бизнес е спънат заради дългогодишно забавяне на скици, пупове и разрешителни, дори и когато администрацията трябва да съдейства по закон, както е в случая с ЕСКОМ. на практика, забавянето е мълчалив отказ, който съсича не една бизнес-инициатива.

"ГЕРБ иска Хасково Димитровград и селата в двете общини" водещо на страница втора. Наближаващите избори нажежават политическата обстановка и мераци. Цели 9 са кандидат-кметовете за Хасково. Най-голямата политическа сила в региона към настоящият момент, ПП ГЕРБ си е поставила амбициозната задача да сложи ръка на двата най-големи града в областта плюс най-големите села в областта. Вотът обаче е мажоритарен и е може би единственият, който се прави "неполитически" от гласоподавателите. Така за разноцветните кандидати остава да си припомнят приказката "Едно е да искаш, второ - да можеш, а трето и четвърто - да го направиш".

И в този смисъл е темата на броя на стр. 4-та-едно обобщение на работата на досегашното политическо статукво в хасковският общински съвет. "835 решения взел ОБС Хасково за 53 заседания". По елементарни сметки това прави по малко от 20-на точки на сесия на Обс. Което ще рече че нашите съветници далеч не са се преработвали, макар според председателят им Делян Делчев, да са работили ползотворно за доброто на Хасково. След края на последната сесия, съветниците се разделиха набързо като хора които повече не желаят да се виждат, констатира вестникът. Това не се нуждае от повече коментар.

Това бе по-интересното от днешната преса

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини