От х:

Днес в x:

Държавни служители дължат 18 бона на Данъчното в Кърджали

18 държавни служители  от региона към момента все още не са платили задълженията си за данъци, осигуровки или глоби към други институции. Общо чиновниците  дължат на бюджета 18 164 лв. като в много от случаите става дума за суми в размер до 100 лв. Това съобщи шефът на Данъчното Димитър Димитров.

       Още в края на миналата година   публичните изпълнители от дирекция „Събиране” – ИРМ /изнесено работно място/ - Кърджали предупредиха  45 държавни служители на 15 ведомства от държавната администрация, че имат неплатени в срок данъци, осигуровки или глоби. След като разбраха какви са мерките за принудително събиране, 24 от тях се издължиха изцяло, а 3 направиха частични плащания. Няколко лица бяха поели ангажимент, че до края на месец януари ще внесат дължимото, но тъй като не са го направили трудовите им възнаграждени ще бъдат запорирани.

От офиса на НАП в Кърджали предупреждават, че при отказ за доброволно внасяне на сумите в бюджета, ще бъдат предприети необходимите законови мерки за тяхното принудително събиране.

Ще припомним, че инициативата на НАП за събиране на стари дългове от глоби стартира с проверка на задълженията на служителите в агенцията в началото на 2010 г. Тогава стана ясно, че около 400 данъчни не са си платили глобите към КАТ, както и задължения за данък сгради и такса смет. След като изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов ги прикани публично обаче, всички  служители се издължиха в срока за доброволно плащане.

Отговорността са събирането на тези дългове до края на 2009 г. беше на Агенцията за държавни вземания, но глобите не бяха събирани ефективно. Припомняме, че от началото на 2010 г. Агенцията за държавни вземания се вля в НАП. С това в приходното ведомство премина събирането на неплатените в срок глоби. След промяната всеки клиент на НАП, който иска удостоверение за платени данъци и осигурителни вноски, задължително се проверява за неплатени глоби към различни държавни институции.  Удостоверенията за платени данъци и осигуровки се изискват от много държавни органи по различни поводи – например за участие в обществени поръчки, при кандидатстване за банков кредит, при издаването на разрешителни за оръжия и много други.

 От агенцията за приходите припомнят, че глобите, наложени на граждани от различни институции, се плащат в установените от закона срокове пред съответния държавен орган.  Неплатените навреме глоби се изпращат в НАП, едва след като не бъдат внесени в срок по сметката на съответния публичен взискател.

От НАП съветват своите клиенти, за да не попадат в неприятни ситуации, при затруднения да търсят контакт с приходната администрация. Данъчните закони предвиждат редица възможности, чрез които клиентите в затруднения могат да обслужват своите дългове към държавата и да продължат да работят.

Повече информация за сключването на споразумение с НАП за плащане на части клиентите на агенцията могат да получат на телефон 0700 18 700 или от публичните изпълнители във всяка териториална дирекция  или офис на НАП.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини