От х:

Днес в x:

Посланик на добра воля хвали болницата в Кърджали

„Не съм виждала толкова чиста и спретната болница в България, каквато е тази тук.” Това заяви при посещението си в МБАЛ ”Д-р Ат. Дафовски” Кърджали контеса Естер дьо Помери – посланик на добра воля към швейцарския Червен кръст. Тя остана очарована от визията на лечебното заведение и изрази надежда, че другите лечебни заведения в страната ще почерпят опит от многопрофилната болница. Визитата на графинята бе изцяло по нейна инициатива и по покана от страна на Яков Джеръми - председател на фондация “България”. В края на пролетта, благородничката бе изпратила 5 тона играчки за децата на Кърджали. Този път интересът й е привлечен от лечебните заведения в областта, сред които и МБАЛ ”Д-р Ат. Дафовски”. В лечебното заведение, тя бе посрещната лично от директора д-р Тодор Черкезов. В разговор той подчерта, че това не е първият контакт в дарителските взаимоотношения с Швейцария. През 2003г. военният министър на кантон Берн Дора Андрес е съдействала многопрофилната болница да получи техника от разформирована швейцарска болница, с което дарение е бил оборудван част от хоспис „Добролюбие”. В разговорите си с контесата, д-р Черкезов обясни накратко дейностите, които се извършват в ръководеното от него лечебно заведение и подчерта необходимостта от попълване на материалната база на болницата чрез различни форми на сътрудничество, за да може финансовият ресурс да бъде пренасочван изцяло към пациентите. Като пример той посочи добрите взаимоотношения между български болници и посолството на Швейцария в България, като подчерта, че тяхната съвместна дейност не се изразява само и единствено в подпомагането с апаратура и обзавеждане, но и в обмяната на опит между лекарските кадри от двете държави.

Контеса Естер дьо Помери прояви интерес от нуждите на Кърджалийската болница и обеща, че МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски”, заедно със „Св. Георги” Пловдив ще са първите, които ще получат от очакваните от Швейцария дарения за български болници. Тя се ангажира лично да помогне за започване на едно добро партньорство между посолството на Швейцария в България и многопрофилното лечебно заведение.

Благородничката бе разведена из отделенията на болницата, като най-очарована остана от хоспис „Добролюбие”. Контеса дьо Помери сподели, че за първи път вижда толкова добре изграден и спретнат хоспис. Най-много й допаднали цветовете, с които са боядисани стените на заведението от социален тип. „Много е пъстро и свежо. Има много цветове, а цветовете са важни за създаване на настроение и уют у болните.”, подчерта още тя.

Директорът на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” д-р Тодор Черкезов коментира, че добрата оценка значи много. Според него тя е най-обективна, защото е направена от човек от чужбина, който не се влияе от каквито и да е вътредържавни фактори. Според него, взаимодействието в областта на здравеопазването е признак на висока хуманитарна ориентация, в центъра на която стои човешкото здраве.

По време на визитата си в Кърджали, освен от Яков Джеръми, контеса дьо Помери бе придружавана от специалист в областта на медицината – д-р Ханс Мейдър. Благородничката бе удостоена с почетния плакет на болницата, който се връчва само на високопоставени лица .

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини