От х:

Днес в x:

Три предизвикателства пред ГЕРБ в Кърджали

Цвета Караянчева

Три са предизвикателствата пред ГЕРБ в Кърджалийско. Те стоят основно пред областния лидер Цвета Караянчева.  Свързани с очакванията амбициозната координаторка да  пребори  хегемонията на ДПС в областта.  Зад гърба си герберите вече имат един успех,  когато разчупиха монопола на Движението в Кърджалийския многомандатен район и успяха да излъчат депутат. Таранът  бе  Вежди Рашидов. В парламента влезе  Цвета Караянчева. За година управление на  ГЕРБ в Кърджали, тя  успя да подмени кадрите на Движението на ключови позиции в държавните служби. Хората на Доган обаче запазиха позиции на общинско ниво в цялата област.

Първото предизвикателство пред ГЕРБ и Цвета Караянчева.е свързано с местните избори.  Електоратът очаква да бъдат спечелени поне две общини Кърджали и Кирково.Все още няма яснота за стратегията на партията в двата града. Не е ясно и как ще се определят кандидатите за кметските столове.По всичко изглежда последната дума ще има Цветан Цветанов,който кадрува в партията Мераклии има,но според хора от ГЕРБ те не са избираеми. Нещо повече,чуват се гласове,че  партиятаима за цел да подобри изборните си резултати,като брой гласове от парламентарния вот за региона,но не и да пребори кметовете на Кърджали Хасан Азис и на Кирково Шукран Идриз.

Шансът на ГЕРБ е в приемането на новия Избирателен кодекс. Изискването за уседналост ще спре изборния туризъм и ще даде предимство на управляващата партия. Тя обаче ще трябва също да се лиши от това оръжие, което и помогна на парламентарения вот. Както призна Вежди Рашидов 800 негови приятели са дошли да гласуват в Кърджалийско за него.

Второто предизвикателство пред ГЕРБ и Караянчева е запазването на вътрешно-партийното единство. Не е тайна,че само година след като партията взе властта в областта вече има активисти в немилост. Мнозина винят за това Цвета Караянчева. Поддръжниците и обаче са на друго мнение. Те твърдят,че просто става дума за хора, които вече са много износени в политиката. Така с позициите си в партията се прости Валентин Манев. Той просто не се кандидатира за общински лидер в Кирково на отминалите номинации. След това напусна и партийните редици.В  изолация е зам.-областният управител Есад Садък.  Накоро двамата бяха на среща с вицепремиера и втори човек в партията Цветан Цветанов. Какво са си говорили не е известно, но след разговорите позициите на Цвета Караянчева са още по здрави,твърдят гербери.

В тиха улица е и бившия организационния секретар на партията в областта Стефан Чанев.Вече няма такава длъжност в местната структура. Той бе кандидат за кмет. Мнозина смятат, че репутацията му е безупречна и може отново да бъде номиниран.

Безспорен успех на Караянчева е преодоляването на противоречията с Вежди Рашидов и неговите поддръжници. Всички замлъкнаха и я посочиха за човека,който ще ги води в битката за Кърджалийско.

Третото предизвикателство пред партията и нейния лидер в областта са изпълнението на предизборните обещания за инвестиции в региона. Разчита се на европейските програми, но реално няма инициатива от страна на партийния актив. Не се насърчава бизнеса и неправителствения сектор.Идеите за това за сега идват отгоре.Наскоро министър Плевнелиев обяви приоритетите граничните пунктове при Маказа и Аврен.Започва се пътя Кърджали –Подкова.Ще се проектира околовръстното на Кърджали. Единствените проекти, който засега стартираха са рехабилитацията на шосетата за Крумовград и за Горна крепост .

 В същото време се води откровена предизборна битка, в жертва на която паднаха редица обекти. Така няма да се изпълнят водоснабдителните мрежи на Бойно и Жинзифово , Пазара за промишлени стоки е блокиран, стопиран е и парк „Арпезос-север”.Идеята да се свали Хасан Азис пък след това да се реализират поектите,надали ще сработи,защото ще бъдат изпуснати сроковете за финансиране.

Какъв е шансът на Караянчева. Това е нова кадрова политика. Хора професионалисти, които могат да насърчат местната инициатива.Тя показа,че може да работи със заварени професионалисти  като д-р Тодор Черкезов, д-р Жени Стайкова. Запазен бе и Кемал Фаик .

Вече се правят или готвят промени. Дано не се окажат мимолетни като назначението на Бойко Синапов,наложено „отгоре”.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини