От х:

Днес в x:

-1 °C

Три предизвикателства пред ГЕРБ в Кърджали

Цвета Караянчева

Три са предизвикателствата пред ГЕРБ в Кърджалийско. Те стоят основно пред областния лидер Цвета Караянчева.  Свързани с очакванията амбициозната координаторка да  пребори  хегемонията на ДПС в областта.  Зад гърба си герберите вече имат един успех,  когато разчупиха монопола на Движението в Кърджалийския многомандатен район и успяха да излъчат депутат. Таранът  бе  Вежди Рашидов. В парламента влезе  Цвета Караянчева. За година управление на  ГЕРБ в Кърджали, тя  успя да подмени кадрите на Движението на ключови позиции в държавните служби. Хората на Доган обаче запазиха позиции на общинско ниво в цялата област.

Първото предизвикателство пред ГЕРБ и Цвета Караянчева.е свързано с местните избори.  Електоратът очаква да бъдат спечелени поне две общини Кърджали и Кирково.Все още няма яснота за стратегията на партията в двата града. Не е ясно и как ще се определят кандидатите за кметските столове.По всичко изглежда последната дума ще има Цветан Цветанов,който кадрува в партията Мераклии има,но според хора от ГЕРБ те не са избираеми. Нещо повече,чуват се гласове,че  партиятаима за цел да подобри изборните си резултати,като брой гласове от парламентарния вот за региона,но не и да пребори кметовете на Кърджали Хасан Азис и на Кирково Шукран Идриз.

Шансът на ГЕРБ е в приемането на новия Избирателен кодекс. Изискването за уседналост ще спре изборния туризъм и ще даде предимство на управляващата партия. Тя обаче ще трябва също да се лиши от това оръжие, което и помогна на парламентарения вот. Както призна Вежди Рашидов 800 негови приятели са дошли да гласуват в Кърджалийско за него.

Второто предизвикателство пред ГЕРБ и Караянчева е запазването на вътрешно-партийното единство. Не е тайна,че само година след като партията взе властта в областта вече има активисти в немилост. Мнозина винят за това Цвета Караянчева. Поддръжниците и обаче са на друго мнение. Те твърдят,че просто става дума за хора, които вече са много износени в политиката. Така с позициите си в партията се прости Валентин Манев. Той просто не се кандидатира за общински лидер в Кирково на отминалите номинации. След това напусна и партийните редици.В  изолация е зам.-областният управител Есад Садък.  Накоро двамата бяха на среща с вицепремиера и втори човек в партията Цветан Цветанов. Какво са си говорили не е известно, но след разговорите позициите на Цвета Караянчева са още по здрави,твърдят гербери.

В тиха улица е и бившия организационния секретар на партията в областта Стефан Чанев.Вече няма такава длъжност в местната структура. Той бе кандидат за кмет. Мнозина смятат, че репутацията му е безупречна и може отново да бъде номиниран.

Безспорен успех на Караянчева е преодоляването на противоречията с Вежди Рашидов и неговите поддръжници. Всички замлъкнаха и я посочиха за човека,който ще ги води в битката за Кърджалийско.

Третото предизвикателство пред партията и нейния лидер в областта са изпълнението на предизборните обещания за инвестиции в региона. Разчита се на европейските програми, но реално няма инициатива от страна на партийния актив. Не се насърчава бизнеса и неправителствения сектор.Идеите за това за сега идват отгоре.Наскоро министър Плевнелиев обяви приоритетите граничните пунктове при Маказа и Аврен.Започва се пътя Кърджали –Подкова.Ще се проектира околовръстното на Кърджали. Единствените проекти, който засега стартираха са рехабилитацията на шосетата за Крумовград и за Горна крепост .

 В същото време се води откровена предизборна битка, в жертва на която паднаха редица обекти. Така няма да се изпълнят водоснабдителните мрежи на Бойно и Жинзифово , Пазара за промишлени стоки е блокиран, стопиран е и парк „Арпезос-север”.Идеята да се свали Хасан Азис пък след това да се реализират поектите,надали ще сработи,защото ще бъдат изпуснати сроковете за финансиране.

Какъв е шансът на Караянчева. Това е нова кадрова политика. Хора професионалисти, които могат да насърчат местната инициатива.Тя показа,че може да работи със заварени професионалисти  като д-р Тодор Черкезов, д-р Жени Стайкова. Запазен бе и Кемал Фаик .

Вече се правят или готвят промени. Дано не се окажат мимолетни като назначението на Бойко Синапов,наложено „отгоре”.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
20 яну 2021
Последни новини