От х:

Днес в x:

Tърсят паднал метеорит, който може да струва 1 млн. евро

Жителите на Ирландия и Северна Ирландия търсят паднал метеорит, чиято цена на търг може да достигне 1 млн. евро, съобщи ИТАР-ТАСС като цитира британски медии.

Всяка отломка от подобно небесно тяло, предложена за продажба на търг, струва до 20 пъти по-скъпо, отколкото къс чисто злато със същото тегло, dopylwa BTA.

Експерти в астрономията увериха, че "космическият гост", който оставил след себе си огнена диря в тъмното вечерно небе, е паднал някъде на остров Ирландия. Това се случва изключително рядко - през последните два века на територията на Ирландия са паднали едва три метеорита.

Отломки от последния от тях бяха намерени през 1999 г. и продадени на колекционер. Той плати за отломките 84 000 британски лири (130 000 долара).

Специалисти, които миналата седмица бяха засипани с телефонни обаждания от свидетели на "звездопада", смятат, че ще могат за една седмица да определят района, където трябва да се търси падналият метеорит.

По думите им, намирането му ще е лесно, защото той е обгорял при навлизането си в атмосферата. Според експерти метеоритът може да бъде взет с ръце, защото не би трябвало да съдържа токсични или радиоактивни материали. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини