От х:

Днес в x:

Училища се тресат заради липса на първолаци

Всяка година първолаците стават все по-малко

В много училища не са ясни точния брой на първолаците, които ще започнат от 15-ти септември. Не е сигурно че ще станат и вече заявени класове, научи haskovo.net. В две училища със сигурност няма да има нови деца. Това са основно училище "Кирил и Методи" в село Поповец община Стамболово и ОУ "Христо Ботев" в Долно Ботево, същата община. И двете училища са средищни и едва ли ще бъдат закрити.

62 класа с 2 500 първолаци тръгват на училище на 15-ти този месец. Точната бройка не е много сигурна, защото смяната на училища продължава до последния възможен момент, твърдят от образователния инспекторат. В хасковското ОУ "Кирил и Методи" са обявили две паралелки по подобие на миналата година, но миграцията на деца в последния момент може да ги остави само с една, както миналата година. Под съмнение са 2-та класа в ОУ "Любен Каравелов". Отличници в приема са "Иван Рилски" и "Христо Смирненски" с по 5 класа, "Климент Охридски" приема 4. В тези училища броят на децата дори ще надхвърли максимума от 22. По закон, при голям наплив, школата могат да приемат до 10 % повече ученици.

Не е сигурно, че вече формирани класове ще оцелеят след първия срок. Справка в инспектората показва, че най-голямото движение на ученици е именно в първи клас. За миналата година общо 234 деца от областта са сменили училищата си в първи клас. Падне ли под 18 ученици, една паралелка се закрива.

Другият голям проблем са заминаващите в чужбина, които се отписват от родното образование. За 2009/2010-та те са 187. 109 деца пък са спрели с ученето заради бедност. 90% от тях са от началния етап на обучение.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини