От х:

Днес в x:

Стивън Хокинг: За да оцелеем, трябва да колонизираме космоса

Човешката раса трябва да се премести на други планети през следващите два века, ако не иска да изчезне, предупреди физикът Стивън Хокинг, цитиран от в. "Дейли експрес" и БТА.

Човечеството е изложено на голяма опасност и ако иска да оцелее, неговото "бъдеще е в космоса", заяви в интервю за сайта Big Think видният британски учен.

Стивън Хокинг смята, че заплахите за съществуването на човешката раса, като например Карибската криза от 1963 г., ще се увеличат в бъдещето и мерките за предотвратяването им трябва да бъдат взети още сега.

"Аз съм оптимист. Ако можем да избегнем бедствията през следващите 200 години и започнем да се разпространяваме в космоса, човешкият вид ще бъде в безопасност", споделя Хокинг.

Професорът допълва, че увеличаването на населението и ограничените ресурси на Земята правят живота особено опасен.

Според него единственият начин хората да се възползват от прогреса, направен през последния век, е да обърнат поглед към останалата част от галактиката. "Ето защо подкрепям пилотираните космически полети", казва Стивън Хокинг.

По-рано през тази година в телевизионна поредица на "Дискавъри ченъл" физикът отправи предупреждение за възможните опасности от космическите изследвания. Хокинг заяви, че хората трябва внимателно да подхождат към евентуалните контакти с извънземни форми на живот, тъй като те не винаги могат да бъдат приятелски настроени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини