От х:

Днес в x:

Доган на съд за хонорара от 1.5 млн. Преглед на националния печат

„24 часа": Дело срещу Ахмед Доган за хонорара от 1,5 млн.

Прокуратурата е образувала дело за пране на пари срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. То е за комисионата му от 1,5 млн. лв., взета по четири мегапроекта на кабинета "Станишев" - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа".

Това съобщиха източници, близки до разследването, цитирани от Дарик радио. Сигналът за далаверата на предишната власт бе подаден в прокуратурата лично от Бойко Борисов.

По-рано вчера говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова съобщи, че прокуратурата разследва ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Белене", хидровъзел "Цанков камък" и Националната електрическа компания.

За тези дружества са образувани 5 дела и 4 проверки. Едната от проверките - за АЕЦ "Белене", е приключила с отказ да се образува разследване, тъй като не е открито престъпление.

 

„Труд": Кола с министър мина на червено, пострада дете

Лек автомобил „Мерцедес" на Национална служба "Охрана" (НСО), в който се е возел военният министър ген. Аню Ангелов, катастрофира тази вечер на столичния булевард „България" на кръстовището при хипермакерт BILLA, научи "Труд". Информацията бе потвърдена и от КАТ-София.

При катастрофата има пострадало дете. То е било в джип, управляван от баща му. Източници на "Труд" разказаха, че катастрофата е станала по вина на НСО. Автомобилът на службата е минал на червено. Пред "Труд" шефът на НСО ген. Димитър Димитров също потвърди информацията. Той пътуваше към болницата, където е откарано пострадалото дете.

 

„Труд": Наглия Поли към Сантиров: Имаш ли пръсти за рязане?

"Хей, съдията, имаш ли два пръста в повече за рязане?" Така задържаният при акция "Наглите" Прокопи Прокопиев-Поли Културиста викал към съдия Петър Сантиров от отсрещната килия в следствения арест. През декември м.г. именно Сантиров изпрати в килия наглия бандит, прочул се като касапина в групата.

Съдията пък попадна зад решетките, след като бе задържан заедно с ексвоенния министър Николай Цонев и бившия главсек на финансовото министерство Тенчо Попов. Според обвинението Сантиров посредничил при даване на 60 000 евро на следователя Петьо Петров. Срещу подкупа трябвало да се потули разследване срещу Цонев.

Шест дни след като апелативните съдии оставиха в ареста тримата, съдия Сантиров пак помоли за свобода. "С Петьо Петров имам три разговора, все по негова инициатива. Аз не съм престъпник, никога не съм бил и не смятам да бъда. Вече съм отстранен от работа", каза магистратът.

 

„Стандарт": Класната обра банка

Любима учителка обра банка, за да върне борчовете на мъжа си. Много яко, но чак ни се реве за госпожата. Това говорят децата от средното училище в Славяново. Те останали втрещени вчера, когато десетина полицаи нахлули в стаята и отвели класната им Поля Даскалова.

Бащата на един от учениците, който е ченге, разпознал в 37-годишната даскалица мистериозната дама, която обра клона на Прокредит банк в Плевен преди седмица. Тогава Даскалова сложила шал, перука, очила и нахлула с детски пищов в трезора. Разтрепераните касиерки напълнили 20 бона в чантата й. Часове по-късно Поля похарчила до стотинка плячката, връщайки кредити и плащайки сметки. След ареста учителката по български и английски признала всичко. "Тя беше нашата гордост, децата я боготворяха, а колегите я сочеха за пример", още не могат да повярват в Славяново.

 

„Стандарт": Борисов разпитва сто чиновници

Стотина сгафили чиновници бяха изправени на червеното килимче в кабинета на премиера Бойко Борисов. След правителственото заседание вчера министър-председателят извика нарушилите закона служители, които са давали фалшиви становища за изгодни договори по времето на кабинета "Станишев". Така Тройната коалиция разписала контракти и анекси за 2,150 млрд. лева, за които нямало осигурени пари в бюджета.

Преди две седмици Борисов предаде на прокурор 13 министерства. Вчера пък сегашните шефове на ведомства заведоха при премиера сгазилите закона служители - експерти, главни сечтоводители и шефове на дирекции. Някои министри вкарали в Борисовия кабинет по 20 чиновници, други - по двама. Още в самото начало на срещата премиерът ги предупредил, че разговорът им се стенографира.

„Монитор": Застраховките на "Алианц" на прокурор

Скандалните застраховки на „Енергия", контролирана от „Алианц България", са дадени на прокуратурата. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като вчера привика лично над 100 чиновници да обяснят защо са подписвали необезпечени договори и анекси към стари контракти по времето на кабинета „Станишев". Експертите подадоха писмено конкретни имена на висшестоящи лица, които са ги принуждавали да подписват документите, съобщи Борисов по-късно. "Умишлено ги извиках да говорят пред всички министри, за да си направят анализ по ведомствата", разказа Борисов. Признанията им отиват в прокуратурата. Наказателна отговорност от самите чиновници обаче нямало да се търси, а най-вероятно те щели да бъдат само свидетели по евентуално образувани дела.

 

„Монитор": 7,1 по Рихтер удари китайска провинция

Земен трус с магнитуд 7,1 по Рихтер удари вчера китайската провинция Цинхай, предаде Синхуа. Според последни данни на китайската осведомителна агенция са загинали около 400 души, а ранените са над 10 000. Очаква се броят на жертвите и на пострадалите да расте с пристигането на нови данни от пострадалия отдалечен район на труса. По данни на китайски сеизмолози земетресението, което разлюля автономния тибетски окръг Юйшу в провинция Цинхай, е с магнитуд 7,1 по Рихтер. Сеизмологичният институт на САЩ изчисли на 6,9 магнитуда на труса, като епицентърът е на дълбочина от 10 километра. Земетресението бе последвано от четири вторични труса с магнитуд над 5 по Рихтер. Окръг Юйшу се намира в Цинхай на границата с Тибет.

„Монитор": Учителка по литература обрала банката в Плевен

Учителка по литература се оказа автор на най-дръзкото престъпление, извършено от жена у нас. 37-годишната Поля Даскалова е задържана от плевенската полиция за обира на ПроКредит Банк в града. На 15 март жена с шал и очила влезе в банката, заплаши трите служителки с пистолет и си тръгна с 20 000 лева. Криминалистите стигнали до красивата крадла по снимки от охранителните камери и използването на агентура, съобщиха вчера от полицията. Дамата била заснета 4-5 дни преди обира да се навърта около клона.

 

„Дума": Синдикатите скочиха за болничните

КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха категорично против новите идеи на НОИ работниците да не получават пари за първия ден от болничните. Те предупреждават, че са възможни протести, ако мярката бъде наложена без повторно съгласуване в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров и финансовият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова заявиха, че не приемат никакви варианти, при които работниците да плащат за нещо, за което вече са платили, като са се осигурявали за временна нетрудоспособност. Те са против и предложението първите два дни да се поемат от работодателя, а третият да е за сметка на работника.

Ние вече поискахме спешно свикване на НСТС по проблема, припомни Никифоров и допълни, че ако антикризисната мярка не бъде обсъдена отново, синдикатът може да "струпа хора пред НОИ, както направи пред "Булгаргаз". Не може да си се осигурявал 15 години, да вземеш болнични и държавата да те обяви за лъжец и да трябва да си плащаш, заяви Никифоров.

„Сега": Управляващите подготвят анулиране на старите отпуски

Неизползваният платен годишен отпуск за минали години да се изчисти до края на 2010 г. След тази дата той ще се анулира. Това предвижда промяна в Кодекса на труда, подготвена от кабинета. Синдикатите категорично не са съгласни с нея и вече готвят протести.

"Има такова предложение, но още не е решено дали гратисният период да е до края на тази или на следващата година. То е обсъдено вече с юристите на Министерския съвет и ще бъде внесено за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество", потвърдиха за "Сега" от социалното министерство.

Опит да се изчистят старите отпуски имаше и преди десетина години. Тогава обаче дните не се губеха, а работодателят имаше възможност доброволно да ги изплати до март 2002 г.

"Категорично не приемаме направеното предложение за промяна на режима за ползване на платения годишен отпуск. Особено в ситуация на криза това предложение е неизпълнимо! Ако бъде въведена на практика тази промяна, това ще доведе до затваряне на редица предприятия, фирми и учреждения, тъй като по наши данни неползваният годишен отпуск възлиза на близо милиард работни дни", обяви вчера КНСБ.

 

„Дневник": Усещане за обедняване

Българската икономика рискува да изпадне в стагфлация - комбинация от едновременен спад на брутния вътрешен продукт, нарастваща безработица и повишаваща се инфлация. Това предупредиха вчера финансисти, от които "Дневник" потърси коментар веднага след като  НСИ публикува данните за индекса на потребителските цени. На годишна база той достигна най-високото си ниво за последните седем месеца - 1.3 на сто (март спрямо същия месец на 2009 г.).

Ръстът на индекса отразява поскъпването на енергийните суровини и вдигането на акцизите на алкохола и цигарите на фона на свиване на потреблението и влошаване на икономическата ситуация. Стагфлацията (от стагнация и инфлация) се счита за негативно явление, тъй като икономиката е в криза при нарастващи цени, което още повече свива покупателната способност на домакинствата и икономическата активност.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини