От х:

Днес в x:

В 97 села в областта живеят под 50 души

Осем населени места в Смолянска област са напълно обезлюдени, а в 97 села населението е под 50 души. Това са обобщените данни на отдел "Статистически изследвания - Смолян" за 2023 година.
Общо 240 са населените места в Смолянска област, като от тях селата са 232, а градовете 8. В същото време в градовете живеят 57 процента от населението, а в селата - близо 43 на сто.
"Към края на годината населените места без население са 8, най-голям брой населени места без население има в община Смолян. В 97 или в 40,4 процента от населените места живеят под 50 души. С население над пет хиляди имаме само три града и в тях живеят 38,6 процента от населението", каза началникът на отдел "Статистически изследвания - Смолян" Николай Славов.
През 2023 година в областта има 472 новородени, а броят на починалите е 1571. "Коефициент на обща смъртност е 16,9 промила. Продължават и силно изразените различия в смъртността сред градското и селското население, като коефициентът на смъртност в селата е 21,4 и е много по-висок отколкото в градовете, където е 13,6", допълни Славов.
Така за поредна година естествения прираст е отрицателен - минус 11,8 промила. С отрицателен знак като цяло за областта е и механичният прираст. "През 2023 година за разлика от предходните години не всички общини на област Смолян обаче имат отрицателен механичен прираст. Увеличение има в общините Борино - 12,3 промила, Баните - 8,4, Чепеларе - 7,3 и Неделино - 3,9 промила. Имаме увеличение в следствие на миграция в четири общини, т.е. повечко са се заселили, отколкото са се изселили", каза още Николай Славов. Той обясни това със завръщане на повече хора от гурбет в чужбина по родните им места.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини