От х:

Днес в x:

В Чепеларе представят "По стария друм и други истории"

Изображение 1 от 2

    Днес от 18:00 часа в библиотеката на НЧ „Родопска искра 1880“ – гр. Чепеларе ще бъде представена четвърта поред книга на талантливия писател от гр. Чепеларе Костадин Глушков. Нейното заглавие е "По стария друм и други истории" и е продължение на идеята му за пътя като живот, заложена още в "Духовните стражи на Рупчос", "Пътят" и "Кръстовата планина".

    За първи път книгата е представена на 10 януари т.г. в Клуба на дейците на културата – гр. Смолян. Пред
    регионалните медии Глушков споделя: "Настоящата книга е опит да се съхраня в този кошмар, в който живеем, тя е моят остров на спасението, тя е моята битка с него. И отсега зная, че от тази битка, от този мой Армагедон, аз ще изляза яхнал бял кон на победата, сигурен съм в това. Защото с мен са Истината (а Истината е всяко слово Божие) и Красотата (която има нужда от представяне). Защото през целия си живот аз съм бил техен най-верен почитател и затова зная, че сега те – вярност за вярност – ще ме препашат със сила и ще подкрепят десницата ми".
    "Изказвам сърдечната си благодарност към Община Чепеларе, която направи възможно отпечатването на тази книга и за преден път доказа, че продължава да цени духовността в този подчертано материален свят“, пише авторът на форзаца в книгата си.
    Майсторството на Глушков да разказва увлекателно на сочен български език, подкрепено със задълбочените му търсения в областта на историята, философията и психологията превръщат книгата в безценно съкровище на истини за културата, традициите и духовността на Родопа планина. Но тя разкрива още една различна гледна точка за Световните "властелини", които малко автори биха се осмелили да опишат толкова обаятелно и дръзновено. Безмерно богатство и "жив енциклопедист" е за съвременниците ни "търсачът на духовно имане" Костадин Глушков, както го нарича Георги Майоров в заглавието на скорошната си статия за престижното списание "Литературен свят".
    Костадин Глушков не обича показността и до ден днешен не иска да признае, че освен всичко друго, най-много е писател. Защото проповядва максимата: "У големия писател всичко трябва да бъде голямо и красиво - и сърцето, и душата, и мислите", пише още за него Майоров.


     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини