От х:

Днес в x:

Гордана Силяновска е новият президент на Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на втори тур от президентските избори в Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС. Наред с това ВМРО-ДПМНЕ се очертава като победител на парламентарните избори в Северна Македония, които се състояха в сряда заедно с балотажа на президентския вот.

При обработени 77.88% от протоколите в президентските избори между нея и Стево Пендаровски разликата е 227 хиляди гласа в нейна полза, показват данните на Държавната избирателна комисия.

Конституционното изискване за над 40% избирателна активност на президентския вот беше изпълнено, което означава, че Северна Македония има нов президент.

Силяновска: Ще бъда президент на всички граждани

По-късно в сряда вечерта Гордана Силяновска благодари на гласувалите за нея и обеща да бъде президент на всички граждани.

„Искрено се питам с какво заслужих тази чест. Подготвях се, говорих това, което мисля, а не това, което трябва, но наградата е неоценима. Това е огромна отговорност. Гражданите показаха имунитет и дадоха отпор на натиска, защото да призоваваш за бойкот е натиск“, заяви в централата на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска, докато ВМРО-ДПМНЕ вече се готви за отбелязване на изборната победа на централния площад в Скопие.

„Ако не си мерите думите днес, утре трудно ще влезете в диалог, интересно ми е каква ще бъде оценката за тези избори. Нямах много време да проследя думите на Пендаровски, но хванах няколко акцента от тях. Критиката към бойкота и опита да се открадне изборното право на гражданите е добра констатация. Тази оценка има в себе си държавническо отношение“, заяви Силяновска.

Гордана Силяновска Давкова е професор по конституционно право в Правния факултет „Юстиниан Първи“ към Университета „Св. Св. Кирил и Методий“ в Скопие, експерт по избори в ООН и заместник-председател на групата на независимите експерти по местно самоуправление към Съвета на Европа, според съобщение на ВМРО-ДПМНЕ, публикувано при обявяването на кандидатурата ѝ.

Родена през 1953 г. в Охрид, Гордана Силяновска беше кандидат за президент, издигнат от опозиционната партия и на президентските избори през 2019 г., когато стигна до балотаж с досегашния президент на Северна Македония Стево Пендаровски. Тя е била също така депутат и министър без портфейл в правителството на Бранко Цървенковски.

Ако окончателните резултати от изборите потвърдят победата ѝ, тя ще бъде шестият президент на страната.

„Детството ми мина с деца от България"

„Детството ми мина с деца от България, учех в училище „Георги Димитров“ и обичах Елин Пелин като дете, каза по-рано Силяновска, след като гласува.

Тя заяви, че поставянето на условия слага под въпрос политиката на ЕС за разширяване.

Силяновска допълни, че България трябва да помогне на РСМ да влезе в ЕС, както Швеция, Дания и Финландия са помогнали на Балтийските държави да станат членки.

Стево Пендаровски честити изборната победа

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години.

„Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции, които бяха ангажирани той да мине спокойно. Резултатите са ясни и нямам намерение по-детайлно да ги анализирам. Честитя на победителите и им  пожелавам успешна работа в следващите години. Моята концепция за европейска (Северна) Македония не получи подкрепа. Моята съвест обаче е чиста. Не съм сигурен, че е чиста съвестта на тези, които тръгвайки от тестопартийни интереси, не позволиха на гражданите да вземат втората бюлетина и да гласуват на президентските избори“, заяви в кратко изявление в предизборния си щаб Пендаровски.

ВМРО-ДПМНЕ отбелязва изборната си победа в Скопие

С тъпани и зурни пред централата на ВМРО-ДПМНЕ симпатизантите на партията-победител в изборите в Северна Македония празнуваха късно вечерта в сряда и в първите часове на четвъртък изборния резултат. Те започнаха да се събират малко след като бе обявен краят на изборния ден в очакване на резултатите от вота за президент и за парламент в страната.

Площадът пред централата на партията е пълен с хора, част от които играят хора със знамето на държавата и флага със символа от Вергина.

По основните булеварди на Скопие се придвижват автомобили със свирещи клаксони и развети знамена. Автомобилни сирени и свирене се чуват в близост до централата на партията в центъра на Скопие.

Кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска спечели 499 092 гласа на втория тур на президентските избори според 90.82 процента от обработените от Държавната избирателна комисия протоколи.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини