От х:

Днес в x:

Откриха огнище на птичи грип в Кърджалийско

От БАБХ откриха огнище на птичи грип в кърджалийското село Доборско.В момента няма данни за връзка с птицеферма в Хасковско ,където преди дни бе открита заразата.От БАБХ уточняват,че се очаква епизодичното проучване на огнището в Хасковско.Все още няма данни и за продажба на яйца от птицефермата в Кърджалиско.

Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на Инфлуенца А (грип) в птицевъден обект за отглеждане на бройлери в село Войводово, област Хасково. В стопанството се отглеждат около 390 000 птици.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще бъдат предприети действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Хасково-Войводово, Манастир и Конуш. В 10-километровата наблюдавана зона са селата Стамболийски, Малево, Книжовник, Долно Войводино, Орлово, Долно Големанци, Мандра, Козлец, Текето, Гълъбец, Тракиец и Въгларово от община Хасково.

БАБХ констатира огнище на Инфлуенца А (грип) и в нерегистриран птицевъден обект тип „заден двор“ за отглеждане на кокошки, токачки и пуйки в село Доборско, област Кърджали. В птицевъдния обект се отглеждат около 100 птици. И там ще бъдат предприети действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Доборско, Багрилци, Чал и Перуника от община Крумовград и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: град Крумовград и селата Чернооки, Тинтява, Калайджиев, Подрумче, Гулийка, Пелин, Рогач, Сливарка, Едрино, Каменка, Полковник Желязово, Качулка, Ковил, Джанка и Падало от община Крумовград и селата Бубино, Попско, Белополци, Пашкул, Конници, Ветрушка, Вис и Горско от община Ивайловград, област Хасково.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини