От х:

Днес в x:

Проф. Владимир Чуков: Ако САЩ не продължи помощта за Украйна, това е много опасно за нас

“Има кръгове в България, които смятат, че победата на Русия в Украйна ще значи промяна на това, в което живеем, това, което сме изградили за 30 години". Това посочи в ефира на bTV арабистът проф. Владимир Чуков.

"Ние обаче не сме най-зле, вижте Прибалтийските държави. Путин няколко пъти вече каза, че границите на Русия са границите на СССР", добави той.

Относно това дали ще продължи помощта на САЩ и Европа за Украйна, той заяви:

"Утре Байдън открива предизборната си кампания. Винаги около президентсктие избори се е случвало нещо в отбраната. Силно се надявам и сега да е така. Обратния вариант е много опасен за нас и начина, по който избираме да живеем в последните 30 години".

Той коментира и частичното приемане на страната ни в Шенген:

“Влизането на България по въздух и море в Шенген в полизитивно. Ние трябва да направим преглед на тези 12 години - защо сме навън, кои бяха спирачките, защо ни спираха”. 


"Това, което прочетохме като пет условия, е по-скоро част от предизборната платформа на австрийската консервативна партия. Ние и сега изпълняваме всички тези условия. Това е едно вътрешнополитическо послание".


Според професора трябва да има регионален блок между България, Гърция и Румъния. “Трите държави трябваше в Брюксел да се борим заедно за Шенген. Така щяха да се отворят двете големи пристанища в Атина и Солун. Трябва да има блок между трите държави. Ако го правят, ще видим дали и Нидерландия, и Австрия ще са толкова настоятелни в този вид позиции".

Относно войната между Израел и Хамас, той посочи:

"Случващото се в Близкия изток - съседен наш регион, е силно обезпокояващо. На този етап нямаме бежанци, но това е силно разтрисане на ЕС. Конфликтите в Газа и Украйна разяждат есропейската тъкан, но по различен начин".


"След евроизборите през юни ще има повече представители на европейската крайна десница. Видяхме го вече в Нидерландия, може би ще го видим и в Австрия", прогнозира проф. Чуков, като резултат от войната в Газа. 

На въпрос кой може да е авторът на атентата в Иран от последните дни, той отговори:


"Атентатът е направен на същата дата, на която започнаха протестите срещу убийството на Махса Амини. Това вероятно е вътрешен проблем на Иран. Те обаче говорят за САЩ, за Израел. Има много групировки в Иран. Има ги обаче и тези, които още се противят срещу събитията около Амини”.

Източник: http://frognews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини