От х:

Днес в x:

Според доклад: Жилищата у нас - надценени с близо 50%

Доклад на една от най-големите търговски банки у нас сочи, че жилищата в страната са надценени с близо 50%. Това създаде полемика между брокери, икономисти и банкери. Защо ако жилищата са надценени, банките кредитират купувачите понякога дори без да изискват самоучастие. 

Въпреки очакванията за сериозен спад в цените на жилищата, корекция на цените с близо 50% е крайно нереалистична, смята брокерът Антон Илиев.

„Би могло да има голяма корекция в цените, ако се случат поредица от катаклизми, които все още не са се случили. Тоест трябват повече от един катаклизъм“, обясни той.

Причината за ръста в цените на недвижимите имоти, който наблюдаваме през последните години, се дължи най-вече на това, че българите имат повече пари, твърдят експерти.

Имаме пари, имаме високи цени на недвижимите имоти, , нямаме пари, имаме ниски цени на недвижимите имоти. В момента пазарът е стабилен, посочи Йордан Йорданов, цитиран от NOVA.

Не така смята икономистът Лъчезар Богданов. Според него българите нямат повече пари, а просто банките лесно дават ипотечни кредити с много ниски лихви.

„Това много променя картината, има много участници на пазара, които са там само защото имат достъп до лесни кредити, а банките дори не искат от тях самоучастие“, подчерта той.

На цената на апартамент в столичния кв. "Младост" може да вземете 5 къщи в Швеция и вила във Франция

Банките, твърдят експертите, са основния фактор в пазара на недвижими имоти, а не инфлацията или покупателната способност.

„Панелни жилища, ново строителство, всички са надценени, но ние покриваме 95% от себестойността, защо?“, пита реторично Йорданов.

От своя страна Богданов отбелязва, че само за октомври търговските банки са отпуснали ипотечни кредити в размер на 600 милиона лева. 

За брокера Антон Илиев обаче сметките сочат в друга посока.

Горе – долу 50 процента от сделките стават с налични средства. Но това е в големите градове. При малките градове 70 процента са с налични средства, разкри Илиев.

Ако лихвите по ипотечните кредити от 2% скочат на 4%, това неминуемо ще доведе до изтегляне на много от купувачите на пазара. Лъчезар Богданов посочва, че при един ипотечен кредит за среден по размер апартамент в София вноската ще скочи с 600 лева.

След нова година обаче най-малко ще спаднат цените за тези, които имат най-скромен бюджет.

„Хората, които са с бюджети за малки апартаменти - около 100 000 евро, което никак не са малко пари, при тях корекцията ще е най-малка“, разясни Антон Илиев.

И тримата експерти са категорични - за да разберем има ли балон в пазара на жилища, трябва да дойде криза, защото само тя може да го спука.

                              

Източник: Novini

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини