От х:

Днес в x:

КЕВР увеличава цената на водата от 1 януари 2024 г.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи новите цени на водата от 1-ви януари 2024 година. Вече стана ясно, че в голяма част от страната увеличението ще е  драстично. Средно с 15% повече ще струва ВиК-услугата от Нова година.

От началото на следващата година, цената на водата ще бъде по-висока в цялата страна. До 40% повече ще се плаща на места, стана ясно по време на обсъждането в Комисията за енергийно и водно регулиране преди близо месец. 

В повечето региони цените ще варират между 3 и 6 лв. за кубик вода. Най-голяма увеличение се предвижда в Сливен - 41% и във Видин - почти 30%, а най-малко - в Кюстендил - 1,5 на сто.

Около 20-процентен скок на цената се очаква в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана.

Разчетите на "Софийска вода" показват увеличение от 22,5% - от 2.94 на 3.60 за един кубик. В Софийска област е заложено увеличение от 8%.

Между 10% и 15% по-висока цена е предвидена за областите Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол.

Малко под 10% увеличение се очаква във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен.

При обсъждането на новите цени, председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че увеличението е икономически обосновано и назова като причини увеличението на възнагражденията във ВиК сектора, промените в цената на тока и натрупаната инфлация.

Окончателното решение за цените на водата от 1-ви януари догодина ще бъде взето на закрито заседание днес.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини