От х:

Днес в x:

Край на евтините лекарства от Турция

Системата на ценообразуването на лекарствата обаче ще бъде актуализирана от 25 декември

Стойността на лекарствата във всички аптеки в Турция е еднаква, защото се контролира от Анкара, за да бъдат защитени гражданите. Изгодните цени привличат хиляди наши сънародници да търсят нужните им медикаменти в съседна Турция. Поради огромната инфлация и тромавата система, цените на лекарствата изостават от реалната инфлация и все още са много изгодни за българите. Това е причината за огромните опашки в аптеките предимно в Одрин през уикендите.

Системата на ценообразуването на лекарствата обаче ще бъде актуализирана, съобщава „Марица“. Базата за определяне на цените от 1 евро, която ще се използва при ценообразуването на медицински продукти за хуманна употреба в страната, е увеличена с 25 процента и е определена на 17,5483 лири. Наредбата влиза в сила от 25 декември.
 
Президентът на Камарата на фармацевтите в Анкара Ерканлъ заяви, че актуализацията на цените на лекарствата осигурява облекчение за ограничен период от време. „В момента едно на всеки 4 лекарства не е налично. Повече от хиляда лекарства не могат да бъдат намерени на пазара."

Нуртен Сайдан, председател на Съюза на всички фармацевти-работодатели (TEİS), сподели: „Смятаме, че проблемът с лекарствата, които не се намират на пазара, ще продължи тъй като нивото на обменния курс е далеч под текущия обменен курс."

Сайдан заяви, че според решението стойността на 1 евро в турски лири, която ще се използва при ценообразуването на лекарствени продукти за хуманна употреба, е увеличена с 25 процента от 14,0387 лири на 17,5483 лири, но реалният обменен курс е 31,61 лири. Ако той се приложи обаче, увеличението трябва да е 55 процента.

„Курсът, определен от министерството, продължава да бъде 50 процента от реалния курс на еврото през последните 8 години. Това е основната причина за недостигът на лекарства. Смятаме, че проблемът с липсата на лекарства на пазара ще продължи, защото курсът е много под реалния. Проблемът ще продължи предимно с вносните лекарства“, допълни той.

Тъй като това решение ще влезе в сила на 25 декември, от днес потокът от лекарства от складовете започна значително да намалява, отбеляза специалистът. През следващите 10 дни много жизненоважни лекарства може да не бъдат налични на пазара.

„Актуализирането на обменния курс на еврото няма да е достатъчно, за да бъдат лекарствата достъпни на пазара. Необходимо е да се увеличи подкрепата на местната фармацевтична индустрия и да се увеличи производството възможно най-скоро. В резултат на това нашата зависимост от чуждестранни източници ще намалее и ще бъде осигурено предимство в цените на лекарствата“, заключи Сайдан.

Източник: http://www.pariteni.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини