От х:

Днес в x:

Опростиха процедурата осиновените да могат да получават информация за своя произход

Осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. Опростената процедура беше приета от Парламента окончателно на второ четене с промени в Семейния кодекс.

Чрез тях отпада изискването за „важни обстоятелства“ в процедурата при достъпа до данните за биологичните родители. Разширен е кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази информация.

Освен осиновения, който обаче ще трябва да е навършил 18 години, и осиновителите, по съдебен ред -от окръжния съд ще може да се иска такава информация и от наследниците и съпругът или съпругата на осиновения.

Уведомяването на родителите по произход на осиновения няма да се извършва в случаите, когато те не могат да бъдат призовани по реда на Гражданския процесуален кодекс или са починали.

Депутатите приеха още юридически лица с нестопанска цел, получили разрешение от министъра на труда и социалната политика, да могат да извършват консултиране за осъществяване по подходящ начин на контакт между осиновен и родители по произход.

С приетите изменения се създава Национална електронна информационна система за пълно осиновяване и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при условията на пълно осиновяване.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини