От х:

Днес в x:

Пепи Еврото възкръсна, пусна сигнал за корупция

Софийската градска прокуратура ще проверява сигнал, изпратен от укриващия се бивш следовател Петьо Петров-Еврото.

Сигналът бе публикуван по-рано днес от агенция БГНЕС. По същество той е за корупция - срещу един от българските европрокурори - Теодора Георгиева. Самият сигнал дава отговор и на висящия въпрос жив ли е Петьо Петров - информация, че той е забегнал в ОАЕ и починал там се появи в публичното пространство и не бе нито потвърдена, нито отречена официално.

За сигнала потвърдиха пред OFFNews от пресцентъра на Софийската градска прокуратура (СГП) днес, без да дадат повече подробности. От Министерството на външните работи (МВнР) отговориха на запитването ни като заявиха, че не разполагат с информация по случая и че той не попада в компетенциите на ведомството.

Към момента редакцията не може да потвърди съдържанието на сигнала, нито неговата дата.

Подателят, подписан като "Петьо Петров", твърди, че е давал подкупи на българския прокурор в европрокуратурата в продължение на четири години, става видно от публикувания от БГНЕС документ.

Пепи Еврото е обвиняем по делото "Осемте джуджета" за търговия с влияние и незаконни записи, но успя да се укрие и е в неизвестност. Той изчезна в края на май 2023 г. В края на август в медиите се появиха твърдения, че Еврото е мъртъв. От вътрешно и външно министерство така и не потвърдиха дали това е така, но бюлетината за издирването му продължаваше да стои на сайта на Интерпол. Впоследствие от МВнР само уточниха, че не е бил в Дубай. 

В предполагаемия сигнал Петьо Еврото твърди, че е предавал подкупите на Теодора Георгиева в ресторант "Осемте джуджета" в периода 2019-2023 г. БГНЕС публикува факсимиле, от което става ясно, че сигналът е бил изпратен още до антикорупционната комисия в Народното събрание и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, както и до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 

От СГП потвърдиха, че действително има получен подобен сигнал, но че засега не е потвърдено, че това действително е подписът на Петьо Петров - Еврото.

От КПКОНПИ отказаха да дадат информация по въпроса, защото данните на всяко лице, подало сигнал, са поверителни. От пресцентъра на СГП потвърдиха пред OFFNews, че подобен сигнал е постъпил във ведомството. Източник на OFFNews от парламентарната антиикорупционна комисия съобщи, че сигналът най-вероятно ще се разгледа на първото заседание след местните избори.

Пред 24 часа Теодора Георгиева определи сигнала срещу нея като "пасквил". По думите ѝ сигнала идва от шефовете на Еврото:

"Сигналът срещу мен е атака от шефовете на Пепи Еврото. Това са номерата на г-н Гешев, които продължават и сега. Европейската прокуратура спря кражби за десетки милиони и искат да ме дискредитират."

Според нея сигналът е анонимен, тъй като властите не знаят къде е Петров. Ръководителят на българския офис на Европейската прокуратура пита защо властите не го задържат. "Въпросът е кой дава тези пари на Пепи Еврото, за да ги раздава той. Кой е този постоянен клиент на прокуратурата?", пита Теодора Георгиева.

Коя е Теодора Георгиева?

Георгиева бе една от двете европрокурорки, ангажирани от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков в нарушение на закона да разпитват укриващия се в Дубай тогава Васил Божков и да уреждат кампанията срещу бившия премиер Бойко Борисов при незаконния му арест през март 2022 година. Като по този начин поддържат лъжата, че европейската прокуратура разследва лидера на ГЕРБ, припомня БГНЕС.

Според публикации в различни медии именно Теодора Георгиева е замесила името на своята шефка Лаура Кьовеши в първоначално разпространената от МВР информация за задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Кьовеши научава за това, докато пътува за Киев, където имаше среща с украинската главна прокурорка Ирина Венедиктова.

След незабавна реакция от Европейската прокуратура, още докато се претърсваха домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, МВР бе принудено да изтрие собственото си съобщение, обвързващо ареста на тримата със 120 дела, които европейските делегирани прокурори наблюдават у нас.

Теодора Георгиева придружаваше Лаура Кьовеши при визитата ѝ в София, макар това да не бе публично оповестено от домакините – кабинета на министър-председателя Кирил Петков.

Теодора Георгиева е съпруга на бизнесмена Васил Георгиев, назначен с подписа на Кирил Петков за заместник-министър на външните работи. Сред основните правомощия на европрокурорите е да разследват злоупотреби с европейски средства, извършвани от представители на изпълнителната и други национални власти. С други думи – Теодора Георгиева има достъп до информация за всички разследвания, които институцията на Лаура Кьовеши провежда спрямо представители на българското правителство, част от което бе и нейният съпруг, допълва агенцията.

Васил Георгиев има минимален опит като български дипломат в съседна Турция. В миналото е бил митничар, но напуска Агенция „Митници“ след разследване, свързано с внос на злато именно от съседна Турция.

Влиза в политиката, когато е избран два пъти за депутат от "Има такъв народ".

Допреди това, в продължение на 15 години, е управител на търговски дружества, които са собственост на бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови. 

През 2021 година Комисията по граждански свободи и вътрешен ред (LIBE) на Европейския парламент повдигна въпроса за начина, по който са излъчени националните представители в Европейската прокуратура на три държави – България, Белгия и Португалия. Тогава бе избрана и Теодора Георгиева.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини