От х:

Днес в x:

Правителственият самолет излетя за Варна и ще продължи за Тел Авив, за да прибере още българи

Правителственият самолет е излетял за Варна и оттам ще продължи за Тел Авив, за да прибере хора в България. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в парламента. 

Преди 15 минути излетя правителствения „Еърбъс“ за Варна, откъдето трябва да качи 11 израелски граждани, след което излитат за Тел Авив, каза министърът.  

Той обясни, че по желание на граждани в Израел е бил осигурен полет с чартърна компания, тъй като в последните дни е станало невъзможно да се осъществяват полетите на авиокомпаниите поради форсмажорни обстоятелства. Поради тази причина, заедно с посолството ни в Израел и МВнР, беше осигурен чартърен полет от България до Тел Авив да прибере желаещите, които имат първа необходимост, жени с деца, добави Гвоздейков. Той обясни, че е осигурена чартърна компания, защото правителственият самолет няма такъв капацитет, какъвто имат нормалните самолети, които са с над 150 места. 

Тази организация се е водила почти цяла нощ и днес застрахователят на тази компания отказа да изпълни застраховката на полета, тъй като се извършва над зона, където се води война, посочи министърът. Трябваше да реагираме бързо и да осъществим полета с правителствения „Еърбъс“, който в момента лети и най-вероятно ще изпълни два полета, коментира той.

Първият полет се очаква да пристигне тази нощ, имаме готовност и за втори, каза и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Докато има възможност да се лети и имаме сънародници, които в нужда да се приберат в България, правителственият самолет е на разположение, увери тя.

На въпрос дали има данни за ранени и загинали български граждани в Израел, Габриел каза, че до този момент няма такава информация. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини