От х:

Днес в x:

ДПС не подкрепя идеите на Асен Василев за данъчни промени

ДПС няма да подкрепи възстановяване на 20-процентната ставка на ДДС за заведенията, съобщи депутатът Делян Пеевски в кулоарите на парламента.

"Твърдо сме против, остават 9%", каза той.

Вчера Министерството на финансите публикува пакет с предложения за законодателни промени във връзка с проектобюджета за 2024 г., между които е и възстановяването на ставката. Още вчера финансовият министър Асен Василев коментира пред журналисти, че е в преговори с ресторантьорите и е склонен да остави намалената по време на ковид кризата ставка, ако те предложат схема за повишаване на събираемостта. Вчера и представители на ГЕРБ, а днес - лидерът Бойко Борисов, се изказаха против възстановяването на по-високата ставка.

ДПС, както и ГЕРБ, е против и финансовите стимули за хора, които подават сигнали за укриватели на данъци, каквито предлага Василев. "Това е репресия, ще почнат едни измислени сигнали и все в някоя фирма ще има нещо. Ще има хора да подават сигнал след сигнал. Няма да се случи", каза Пеевски.

Той добави, че авторите на идеите не са се консултирали с парламентарната група на ДПС и няма да получат нейната подкрепа, но могат да търсят гласове "за" извън ДПС и ГЕРБ. "Ако без нас намерят подкрепа, ще го реализират", каза той. Всъщност текстовете бяха публикувани едва вчера за обществено обсъждане, не са одобрени от Министерския съвет, едва след което ще бъдат внесени в Народното събрание.

Помолен да коментира отказа на ГЕРБ да подкрепи смяната на националния празник, за която трите политически сили дадоха знак, че са се разбрали, внасяйки общ проект за промени в Конституцията, Пеевски каза, че без гласовете на партията на Бойко Борисов смяната на националния празник е невъзможна и затова "вървим да си остане същото".

Запитан защо в последно време лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ избягва публичните изказвания, докато като говорител се изява той, Пеевски отговори: "Няма нищо изненадващо, от какво се изненадват?!"

В отговор на въпрос дали обжалва във Великобритания наложените му там санкции, както прави това в САЩ, оспорвайки санкциите, наложени му по закона "Магнитски", Пеевски отговори, че това са лични въпроси. Във Великобритания той е санкциониран през февруари 2023 г. като замесен "в престъпления, свързани с корупция, включително злоупотреба с публични средства."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини