От х:

Днес в x:

ВАС ще решава за новата ядрена централа на Площадка №2 на АЕЦ "Козлодуй“

Върховният административен съд (ВАС) образува три дела по жалби срещу решението на Министерски съвет от 2 август 2023 г., с което планираната площадка за изграждане на нова ядрена централа на Площадка №2 на АЕЦ "Козлодуй“ е определена за обект с национално значение и за национален обект, съобщиха от съда.

Тримата жалбоподатели са собственици на земеделски земи в района на село Хърлец и искат спиране на изпълнението на решението на Министерския съвет.

Предстои ВАС да се произнесе незабавно по жалбите.

В решението на Министерския съвет от 2 август т.г. се посочва, че площадката е избрана от "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" ЕАД и е одобрена от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Също така се допълва, че изграждането на новата мощност е в съответствие с Решение на Народното събрание от 12 януари т.г., с което се възлага на Министерския съвет да проведе преговори с правителството на САЩ относно сключването на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология АР 1000. Според цитираното решение Министерският съвет следва да обяви ядрената централа за „обект с национално значение“ по смисъла на Закона за устройство на територията и за "национален обект" по смисъла на Закона за държавната собственост. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини