От х:

Днес в x:

Обещаното от Русия безплатно зърно за Африка е капка в морето

На фона на затварянето на зърнения коридор безплатното зърно, което Русия обеща да достави на шест африкански страни, няма да е достатъчно. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за радио France, чийто текст беше разпространен от Държавния департамент.

Блинкен отбеляза, че по време на действието на зърнения коридор са изнесени 20 милиона тона зърно, а настоящото руско предложение се отнася само за 50 хиляди тона.

„Това, което Русия предлага, е капка в морето. То не решава проблема. Няма да спре цените да растат. Няма да промени факта, че милиони тонове зърно са изтеглени от пазара и са не са достъпни за нуждаещите се, особено в развиващите се страни“, каза той.

"Дори страните, които не са получавали пряко зърното - и между другото, 50 процента от износа, две трети от глобалния износ на пшеница, са отивали в развиващите се страни - но дори страните, които не са се възползвали пряко, все пак са се радвали на по-ниски, по-умерени цени. Откакто Русия разтрогна споразумението, цените се покачиха с 10 до 15 процента за всички и, разбира се, виждаме въздействието върху страните, които преди това внасяха зърно директно от Украйна."

В интервюто Блинкен опровергава твърденията, че западът пречи на руския износ на зърно, в отговор на въпрос за възможностите за възобновяване на зарнения коридор:

"Например, написах писма до нашите банки, обяснявайки, че ние абсолютно подкрепяме износа на руско зърно и че няма какво да се страхуват от санкциите, от които са изключени руското зърно, транспорт, застраховки и т.н. Сега има предложение от ООН до Русия, да назове това, което тя претендира че предизвиква нейната загриженост. Русия все още не е отговорила. Е, всъщност имаше отговор от Русия - атакуваха пристанището на Одеса; нападнаха зърното в Украйна; те са унищожили 220 000 метрични тона зърно през последната седмица. Това е техният отговор."

На 17 юли Русия се оттегли от "зърненото споразумение", което беше в сила от юли миналата година. В същото време Русия заплаши с "рискове" ООН, ако сделката продължи без нея.

След разговор с Турция Кремъл нервно намекна за "алтернатива" на зърнения коридор.

На 20 юли Кулеба направи изявление за възобновяване на зърнения коридор.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини