От х:

Днес в x:

Джон Кери в Китай за среща по въпросите на климата

Пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери се срещна с китайския си колега Се Чжънхуа в хотел "Пекин" в китайската столица, като двете страни се стремят да възстановят доверието си след прекъсването на разговорите миналата година, отбелязват Ройтерс и ДПА.

Докато делегатите, представляващи двете страни, изпускащи в атмосферата най-много парникови газове, се събираха сутринта в конферентна зала с изглед към Забранения град в Пекин, Се заяви, че двамата пратеници по въпросите на климата могат да изиграят роля за подобряване на американско-китайските отношения.

Според Кери е "наложително Китай и САЩ да постигнат реален напредък" през четирите месеца преди началото на глобалните преговори за климата КОП28 в Дубай.  Той също така призова Пекин да си партнира с Вашингтон за намаляване на емисиите на метан и за намаляване на използването на въглища.

"Надяваме се, че през следващите три дни ще можем да започнем да предприемаме някои големи стъпки, които ще изпратят сигнал до света за сериозната цел на Китай и САЩ да се справят с общия риск, заплаха, предизвикателство за цялото човечество, дължащо се на дейността на самите хора", каза Кери.

Срещите през тази седмица, които ще продължат до сряда, нямат официален дневен ред, но се очаква да се съсредоточат върху намаляването на емисиите на метан и други парникови емисии, които не са свързани с въглеродния двуокис, както и върху подготовката за КОП28.

Третото посещение на Кери в Китай в качеството му на пратеник на САЩ по въпросите на климата бележи официалното възобновяване на дипломацията на най-високо равнище в областта на климата между двете държави. Бившият държавен секретар е третият американски служител, който посещава Пекин през последните седмици, тъй като Китай и САЩ се стремят да стабилизират двустранните си отношения.

"Вчера, след като се видяхме, направих малко изчисления", каза Се. "Преброих, че откакто двамата сме назначени за специални пратеници, сме се срещали 53 пъти."

Посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван преди година накара Китай временно да прекрати редовните преговори с Вашингтон по въпросите на климата през август миналата година. Други спорни точки между Пекин и Вашингтон са търговските въпроси, китайската подкрепа за руския президент Владимир Путин и водената от него война в Украйна, както и териториалните претенции на Китай в Южнокитайско и Източнокитайско море.

Посещението на Кери е "още един знак, че и двете страни полагат усилия да спрат низходящата спирала в китайско-американските отношения", се казва в редакционна статия на англоезичния китайски държавен вестник "Чайна дейли" преди пристигането на Кери. Поради обема на изпусканите от тях парникови газове двете страни имат и "специална отговорност да намерят общи позиции за съвместно справяне с изменението на климата", се отбелязва в статията.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини