От х:

Днес в x:

Готвят отпадане на изолацията и карантината за болни от COVID-19

Да отпаднат изолацията и карантината за болни от COVID-19 и контактните на тях се предлага в проект за промяна на Закона за здравето, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. Мотивите за предложението са отчетеният спад в разпространението, тежестта на протичането на болестта, както и намалялата натовареност на болничната система. Натрупването на имунно население вследствие на преболедуване и ваксинация, както и циркулиращите в момента варианти не са свързани с повишена тежест на клиничното протичане, няма повишаване на смъртността от COVID-19, се посочва в мотивите за предложението на министъра на здравеопазването Христо Хинков. Изолацията следва единствено да се прилага в лечебните заведения като част от дейностите по превенция и контрол на възникването на вътреболнични инфекции, се допълва в мотивите.

Заболяването е социално значимо за определени групи от населението - хора на и над 70 г., както и при лица с хронични заболявания, предразполагащи към тежко боледуване и усложнения.

В момента в България карантината за болен от коронавирусната инфекция е седем дни, а за контактните му лица – пет дни.

От началото на пандемията от COVID-19 до момента в света са разработени, произведени и поставени над 13 354 202 412 дози ваксина, което намали хоспитализацията и смъртността от SARS-CoV-2. В България са приложени 4 612 830 дози ваксини, като обхванати с първична имунизация са над два милиона души, а с допълнителна бустерна доза – 945 638 лица. Преболедувалите COVID-19 в страната ни са 1 307 520 лица, посочва още министър Хинков.

На 5 май 2023 г. Световната здравна организация (СЗО) прекрати обявената спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на COVID-19, свързана с опасността от международно разпространение на болестта, евентуалните въздействия върху международния трафик и адекватността на мерките за борба. Заболяването продължава да представлява пандемия поради неговото разпространение по целия свят, но не изисква прилагането на спешни противоепидемични мерки за овладяване на епидемични вълни и подеми в заболеваемостта, поради масово засягане на населението и групи от него в риск, водещи до висока натовареност на лечебните заведения и леталитет.

На 31 декември 2019 г. здравните власти в град Ухан, административен център на провинция Хубей, Китай, информират за взрив от случаи на пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазар за продажба на риба и животни. На 9 януари 2020 г. е съобщено, че е установен причинителят на заболяването – нов щам коронавирус, който е различен от всички, познати досега.
На 30 януари 2020 г. СЗО обявява международно извънредно положение заради новия коронавирус от Китай. 

На 8 март 2020 г. са регистрирани първите заразени с новия коронавирус в България - мъж на 27 г. от Плевен, и жена на 75 г. от Габрово. На 13 март 2020 г. правителството приема решение да предложи на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение на територията на цялата страна от 13 март 2020 г. във връзка с разпространението на заразата в света и установените до момента в България 23 случая на заразени, от които един починал. Предложението е прието от НС същия ден. То действа до 13 май 2020 г., когато е заменено с въвеждането на извънредна епидемична обстановка. След близо две години, от 1 април 2022 г. с решение на Министерски съвет извънредната епидемичната обстановка е отменена.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини