От х:

Днес в x:

Празник на "Маданския кристал" тече в миньорския град.Откриха единственият на Балканите подземен минен музей

Уникален по рода си празник „Дни на маданския кристал“ стартира в миньорския град. Той е посветен на емблематичните за района красиви и уникални кристали, открити на стотици метри под земята в района. Целта на събитието е да популяризира идеята за превръщане на основния поминък на местното население в туристическа забележителност. Вчера официално  бе открит за туристи единственият на Балканите подземен минен музей в Мадан. Лентата прерязаха областният управител на Смолян Стефан Сабрутев и кметът на миньорския град Фахри Молайсенов. Най-новата туристическа придобивка в региона се намира на метри от центъра на града, като обособен Рудник "Сполука" в музей.Всеки посетител ще може да разгледа подземния минен музей напълно безплатно, като допълнения в туристическият пакет са още Пещера "Шаренка", Музеят на минното дело и рудодобива и  Кристалната зала. "
"Благодарение на проекта, който реализирахме, Мадан вече предлага на туристите, богата палитра от уникални неща и обекти, които няма къде другаде да се видят.
И занапред ще продължим да полагаме максимални усилия за развитието на още туристически възможности на района, за да превърнем община Мадан в желана туристическа дестинация4, каза градоначалникът на Мадан Молаисенов. Празникът продължава и днес / събота/
Събитието, което е уникално за България ще предложи богата и пъстра програма. В  центъра на града са разположени шатри с колекции на кристали от местни и външни колекционери, както и предмети, изработени от кристали.Всички посетители, освен че ще могат да разгледат експозицията от подземните шедьоври, ще могат и да си закупят от тях.
 Ще се състои и надиграване „Кристали под земята – хоро в душата” с гостуващи танцови състави от областта. Предвидена е и кулинарна изложба на родопски ястия, която ще започне в  17.30 ч. пред  сградата на ОбА-Мадан. В 20.00 ч. на градския площад ще запоне концерт на а Галин и Доника.
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини